Macháč a Pavlásek nestačili na Američany v mužském deblu – bronz se proměnil v zlato.

Macháč a Pavlásek nestačili na Američany v mužském deblu – bronz se proměnil v zlato.

Třiadvacetiletý Macháč, který v pátek vybojoval po boku Kateřiny Siniakové zlato ve smíšené čtyřhře, druhý cenný kov pod pěti kruhy v Paříži nepřidal. S o šest let starším Pavláskem prohráli i druhý duel proti americké dvojici. V semifinále nestačili na Austina Krajicka a Rajeeva Rama.

Macháč s Pavláskem nevyužili šanci stát se ve čtyřhře prvními českými mužskými medailisty z olympijských her. Dosud uspěli pod pěti kruhy jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří pro Československo získali bronz v Soulu.

Daviscupoví reprezentanti Macháč a Pavlásek hledali těžko v zápase recept na tvrdé servisy amerických soupeřů. V prvním setu přišli dvakrát o podání a prohrávali brzy 1:5. V sedmém gamu sice manko jednoho brejku smazali, Fritz s Paulem už ale sadu dotáhli do vítězného konce.

Na začátku druhého setu získali Američané při servisu Macháče další brejk a směřovali za vítězstvím. Češi nicméně závěr zdramatizovali. Za stavu 3:5 odvrátili tři mečboly a totéž se jim povedlo v desáté hře, kdy při Fritzově podání smazali manko 0:40.

Čeští hráči si následně vypracovali i brejkbol, ten ale 12. singlista světa Fritz díky tvrdému servisu odvrátil. Při další výměně pak Macháč poslal míč do autu, Američané získali sedmý mečbol a na ten už berounský rodák zahrál return jen do sítě.

Česká tenisová dvojice Lukáš Pavlásek a Jonáš Macháč bohužel nedokázala zopakovat úspěch získání zlaté medaile ve smíšené čtyřhře na olympijských hrách v Paříži. Ve finále mužského deblu nestačili na americký pár Austin Krajicek a Rajeev Ram a museli se spokojit s stříbrnou medailí.

Macháč a Pavlásek se snažili konkurovat tvrdým servisům jejich soupeřů, ale bohužel se jim nedařilo držet krok. V prvním setu rychle ztratili brejk a Američané si ho pohodlně připsali. I když se česká dvojice snažila o vzepětí, nedokázala zvrátit průběh setu.

Ve druhém setu Američané opět získali brejk a zdálo se, že míří k vítězství. Čeští hráči však nechtěli vzdát a dokázali zdramatizovat závěr setu. Bohužel jim chyběla trochu šťastná ruka a Američané si nakonec odnesli zlaté medaile.

I přesto, že se Macháč s Pavláskem nedokázali stát prvními českými mužskými medailisty v deblu na olympijských hrách, jejich úspěch ve smíšené čtyřhře je obrovským úspěchem pro český tenis. Doufejme, že se jim podaří získat další medaile v budoucnosti a reprezentovat Českou republiku na dalších mezinárodních soutěžích.