Boxerka Chalífová zajišťuje si medaili v Paříži

Boxerka Chalífová zajišťuje si medaili v Paříži

Vicemistryně světa z roku 2022 Chalífová a dvojnásobná světová šampionka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu jsou v posledních dnech v centru debaty o otázce genderu, která se rozhořela v médiích a na sociálních sítích.

Obě boxerky byly diskvalifikovány z loňského MS, protože nesplnily pravidla Mezinárodní boxerské asociace (IBA), která neumožňují sportovkyním s mužskými XY chromozomy soutěžit se ženami. Olympijský turnaj však organizuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil. Podle regulí MOV obě boxerky na olympijských hrách startovat smějí.

MOV uvedl, že loňské rozhodnutí IBA o diskvalifikaci boxerek bylo svévolné a je hlavní příčinou rozruchu, kvůli němuž se k případu vyjádřily i celebrity jako spisovatelka J. K. Rowlingová či miliardář Elon Musk. Oba start boxerek v Paříži kritizovali. MOV konstatoval, že pravidla o způsobilosti k účasti v turnaji vycházejí z her v Tokiu v roce 2021 a nelze je během soutěže měnit.

Chalífová porazila Hámoriovou 5:0 na body. Po závěrečném gongu se obě boxerky objaly a plačící Alžířanka poté slavila se svými trenéry. „Když bůh dá, budu i nadále bojovat za svou zemi, kterou miluju ze všeho nejvíc,“ citovala alžírská státní televize po zápase Chalífovou. V semifinále ji čeká Džandžem Suvannapchengová z Thajska, kterou porazila na loňském MS, než byla diskvalifikována.

Poražená Hámoriová porážku přijala. „Nemůžu říct o své soupeřce jediné špatné slovo. Posledních pár dnů bylo pro všechny náročných. Respektuju ji, nemyslím si o ní nic zlého, protože tahle celá situace není její vina,“ řekla Maďarka.

Pozornost k Chalífové v Paříži přitáhl především její čtvrteční osmifinálový zápas proti Italce Angele Cariniové, která schytala od Alžířanky několik tvrdých ran a poté se rozhodla v utkání nepokračovat.

Chalífová je kontroverzní boxerka, která nedávno získala jistou medaili na olympijských hrách v Paříži. Její úspěch však není jediným důvodem, proč se o ní tolik mluví. Společně s další boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu se totiž staly středem debaty o genderové problematice v boxu.

Obě boxerky byly diskvalifikovány z loňského Mistrovství světa, protože nesplnily pravidla Mezinárodní boxerské asociace (IBA), která neumožňuje sportovcům s mužskými chromozomy soutěžit se ženami. Nicméně Mezinárodní olympijský výbor (MOV) organizuje olympijský turnaj a podle jeho pravidel obě boxerky mohou startovat.

MOV kritizoval rozhodnutí IBA o diskvalifikaci boxerky jako svévolné a tvrdí, že pravidla o způsobilosti k účasti v turnaji nelze během soutěže měnit. Tato kontroverze vyvolala rozruch nejen mezi fanoušky boxu, ale i mezi celebritami jako je spisovatelka J.K. Rowlingová nebo miliardář Elon Musk, kteří kritizovali diskvalifikaci boxerky.

Chalífová porazila svou soupeřku Hámoriovou a postoupila do semifinále, kde se utká s Džandžem Suvannapchengovou z Thajska. Poražená Hámoriová přijala porážku s respektem a uvedla, že celá situace není vinou její soupeřky.

Chalífová přitáhla pozornost zejména svým čtvrtfinálovým zápasem proti Italce Angele Cariniové, která utkání nedokončila poté, co dostala tvrdé rány od Chalífové.

Celá situace kolem Chalífové a Lin Jü-tching ukazuje, že genderová problematika v boxu je stále aktuálním tématem a vyvolává vášnivé debaty jak mezi fanoušky, tak mezi sportovními autoritami.