Josef Beránek starší, legendární litvínovský hokejista a trenér, zemřel

Josef Beránek starší, legendární litvínovský hokejista a trenér, zemřel

„Klub s hlubokým zármutkem a lítostí oznamuje úmrtí legendárního útočníka, bývalého trenéra a litvínovského patriota pana Josefa Beránka staršího,“ uvedla Verva.

Beránek v litvínovském dresu odehrál 422 utkání v nejvyšší domácí soutěži, dal 113 branek a na 85 gólů přihrál. Po skončení kariéry v roce 1977 začal v klubu pracovat jako asistent trenéra, působil i u mládeže, v níž k jeho svěřencům patřil i jeho syn Josef Beránek mladší, pozdější hráč NHL a olympijský šampion z Nagana 1998.

Hlavním koučem A-týmu Litvínova byl Beránek starší v letech 1995-97, později vedl krátce i Karlovy Vary a v druhé nejvyšší soutěži Chomutov. Do Litvínova se ještě vrátil nejprve jako hlavní kouč juniorského týmu a později asistent.

Smutná zpráva zasáhla hokejový svět, když klub Verva Litvínov oznámil úmrtí legendárního hokejisty a trenéra Josefa Beránka staršího. Beránek byl nejen významnou postavou litvínovského hokeje, ale také milovaným patriotem města.

Josef Beránek starší strávil v litvínovském dresu celou svou hráčskou kariéru, během které odehrál 422 zápasů v nejvyšší domácí soutěži. Během této doby vstřelil 113 branek a na dalších 85 gólů přihrál. Po skončení hráčské kariéry se Beránek stal asistentem trenéra v klubu a působil také jako trenér mládeže. Mezi jeho svěřence patřil i jeho syn, Josef Beránek mladší, který se později stal hráčem NHL a olympijským šampionem.

Josef Beránek starší se stal hlavním trenérem A-týmu Litvínova v letech 1995-97 a později vedl také týmy v Karlových Varech a Chomutově. Později se vrátil do Litvínova jako hlavní kouč juniorského týmu a později působil jako asistent.

Úmrtí Josefa Beránka staršího zanechalo hlubokou stopu v litvínovském hokeji a jeho památka bude vždy žít v srdcích fanoušků. S úctou a lítostí vzpomínáme na jeho bohatou hokejovou kariéru a přínos pro klub Verva Litvínov.