Ogier ovládl Finskou rallye jako domácí šampion v předposlední zkoušce kácel stromy

Ogier ovládl Finskou rallye jako domácí šampion v předposlední zkoušce kácel stromy

Úřadující mistr světa Rovanperä, jenž letos stejně jako Ogier jezdí jen vybrané rallye a ovládl předchozí soutěže v Polsku a Lotyšsku, vedl na šotolinových tratích v okolí rodného Jyvaskylä od pátku.

Do předposlední 19. rychlostní zkoušky vstupoval s náskokem 45,8 sekundy na Ogiera, ale trefil kámen a vylétl se svou Toyotou Yaris z trati do stromů.

Rovanperova havárie z pohledu posádky:

Třiadvacetiletý šampion i jeho spolujezdec Jonne Halttunen vyvázli bez zranění, ale soutěž pro ně skončila.

Vítězství spadlo do klína osminásobnému mistru světa Ogierovi, jenž se představil ve Finsku poprvé od roku 2021 a vyhrál tam podruhé v kariéře.

Druhý skončil s odstupem 40,1 sekundy lídr šampionátu Thierry Neuville z Belgie v Hyundai, třetí byl Francouz Adrien Fourmaux ve Fordu.

Neuville si díky druhému místu výrazně polepšil v hodnocení mistrovství světa, neboť jeho hlavní rivalové Ott Tänak z Estonska a Brit Elfyn Evans soutěž nedokončili.

Čtyřnásobný mistr světa z týmu Hyundai má po deváté z letošních 13 rallye v čele náskok 27 bodů, navíc před nově druhým Ogierem, který už několik sezon neabsolvuje kompletní program seriálu.

Mistrovství světa bude pokračovat začátkem září v Řecku.

Domácí šampion v předposlední zkoušce kácel stromy, Finskou rallye tak ovládl Ogier

Aktuální mistr světa Kalle Rovanperä, který letos stejně jako Sebastien Ogier startuje pouze ve vybraných rallye, vedl na šotolinových tratích v okolí rodného Jyvaskylä od pátku. Do předposlední 19. rychlostní zkoušky vstupoval s náskokem 45,8 sekundy na Ogiera, ale nešťastně trefil kámen a vylétl se svou Toyotou Yaris z trati do stromů.

Třiadvacetiletý šampion a jeho spolujezdec Jonne Halttunen vyvázli bez zranění, ale soutěž pro ně skončila. Vítězství tak spadlo do klína osminásobnému mistru světa Ogierovi, který se představil ve Finsku poprvé od roku 2021 a vyhrál tam podruhé v kariéře. Druhý skončil s odstupem 40,1 sekundy lídr šampionátu Thierry Neuville z Belgie v týmu Hyundai, třetí byl Francouz Adrien Fourmaux ve Fordu.

Neuville si díky druhému místu výrazně polepšil v hodnocení mistrovství světa, protože jeho hlavní rivalové Ott Tänak z Estonska a Brit Elfyn Evans soutěž nedokončili. Čtrnáctinásobný mistr světa z týmu Hyundai má po deváté z letošních 13 rallye náskok 27 bodů, navíc před nově druhým Ogierem, který už několik sezon neabsolvuje kompletní program seriálu.

Mistrovství světa bude pokračovat začátkem září v Řecku.