Dudycha vyčerpaný, zabalil olympijský závod s zlomenou nohou

Dudycha vyčerpaný, zabalil olympijský závod s zlomenou nohou

Dudycha patří k největším talentům současné české atletiky. Před dvěma měsíci postoupil do semifinále mistrovství Evropy v Římě, koncem června pak výkonem 1:44,82 překonal 26 let starý český rekord Lukáše Vydry. Únava z náročného programu, do kterého patřil i středeční rozběh na OH, se nasčítala.

„Ale není to něco, na co bych se měl vymlouvat. Všichni to měli stejné, včera běželi všichni, a kdybych byl včera o pět setin rychlejší, tak jsem měl dneska volno a mohl jsem běžet až zítra,“ připomněl Dudycha, že v rozběhu mu těsně unikl přímý postup do semifinále.

A v opravném běhu měl na sedmém místě k postupu daleko. „Po nějaké pětistovce to začalo být takové, že už jsem nezvládl vůbec nic. Nezvládl jsem reagovat. Úplně mi došlo a nezvládl jsem se zachytit ani za ně. Neměl jsem na to,“ soukal ze sebe.

I když se rychle propadal pořadím, odstoupení nezvažoval. „Ani náhodou, to by byla pro mě největší ostuda nedoběhnout závod na olympiádě. Zabalit se může jenom se zlomenou nohou a tu dneska nemám,“ řekl.

Hodně vyčerpaný byl Dudycha už po rozběhu, zvracel a cestou do zázemí raději usedl na vozíček. „Bylo to vyčerpání po závodě, takové standardní, možná trochu větší. Ale nebylo tak hrozné. Je to osmistovka, ta bolí a po osmistovce se občas zvrací,“ poznamenal k tomu.

Chtěl by si pod pěti kruhy spravit chuť v roce 2028. „Udělám všechno pro to, abych za čtyři roky měl další olympijskou zkušenost a dopadla líp,“ prohlásil.

Další vrchol této sezony má ještě před sebou, koncem srpna by se měl poměřit s vrstevníky na juniorském mistrovství světa v Peru. „Momentálně nepočítám s ničím, ale asi se tam uvidíme,“ vzdychl Dudycha.

Olympiáda dětí a mládeže 2024 v Českých.Budějovicích:

Dudycha je jedním z největších talentů české atletiky a nedávno se proslavil svým výkonem na mistrovství Evropy. Své úspěchy však musel zaplatit náročným programem, který zahrnoval i účast na olympijských hrách. Po vyčerpávajícím rozběhu se však cítil velmi unavený a nedokázal reagovat tak, jak by si přál.

I když se mu nepodařilo postoupit do semifinále, odstoupení nezvažoval. Pro něj by bylo největší ostudou nedoběhnout závod na olympiádě, a tak se rozhodl bojovat až do konce. I když byl po závodě velmi vyčerpaný a dokonce zvracel, odstoupit nechtěl. Podle něj se závod může zabalit jenom se zlomenou nohou, což naštěstí nebyl jeho případ.

Dudycha se nyní chystá na další vrchol sezony, juniorské mistrovství světa v Peru. I když momentálně nepočítá s ničím konkrétním, doufá, že se tam setká se svými vrstevníky a ukáže své schopnosti. Jeho dlouhodobým cílem je vrátit se na olympijské hry v roce 2028 a tentokrát si spravit chuť po neúspěchu v Tokiu.

Dudycha je skutečným bojovníkem a i přes všechny překážky se nevzdává. Jeho odhodlání a touha po úspěchu ho posouvají stále vpřed a my mu držíme palce, aby dosáhl svých cílů a splnil své sny.