„Podpořte emancipaci afghánských žen.“ – Slogan podporující uprchlíky v breakdance soutěži.

„Podpořte emancipaci afghánských žen.“ – Slogan podporující uprchlíky v breakdance soutěži.

Jednadvacetiletá Manizha Talašová reprezentující v Paříži tým uprchlíků nastoupila k páteční soutěži na Place de la Concorde v kostýmu s bleděmodrým pláštíkem, na němž byl nápis „Free Afghan Women“ (Osvoboďte afghánské ženy).

World DanceSport, která nový olympijský sport řídí, to vyhodnotila jako zakázanou prezentaci politického hesla, uvedla organizace v prohlášení vysvětlujícím rozhodnutí o diskvalifikaci.

Talašová, jež uprchla z rodné země po převzetí moci islamistickým hnutím Tálibán v roce 2021, byla dodatečně diskvalifikována poté, co už v soutěži nepokračovala.

Hned v předkvalifikaci, do níž nastoupila ve zmíněném oděvu, ji předčila nizozemská soupeřka a později čtvrtá žena konečného pořadí startující pod pseudonymem India.

Sportovci mají během olympijských soutěží politická vyjádření zakázaná. Před hrami v Tokiu Mezinárodní olympijský výbor pravidla olympijské charty nicméně modifikoval v tom smyslu, že protest je možný, pokud jsou dodržena pravidla olympismu, nesměřuje přímo ani nepřímo proti lidem, zemím, organizacím a/nebo jejich důstojnosti a nenarušuje přípravu ostatních sportovců.

Manizha Talašová, mladá afghánská uprchlice, se nedávno dostala do středu pozornosti kvůli svému vystoupení v breakdance soutěži na Place de la Concorde v Paříži. Na sobě měla kostým s nápisem „Osvoboďte afghánské ženy“, což vyvolalo kontroverzi a nakonec vedlo k její diskvalifikaci.

Talašová uprchla z Afghánistánu po nástupu Tálibánu k moci v roce 2021 a od té doby žije v exilu. Její gesto na soutěži bylo interpretováno jako politické vyjádření, což je v rozporu s pravidly World DanceSport, organizace řídící tuto olympijskou disciplínu. Talašová byla diskvalifikována poté, co se rozhodla soutěž nedokončit.

Pravidla olympijského hnutí zakazují sportovcům politická gesta během soutěží. Nicméně, Mezinárodní olympijský výbor nedávno změnil pravidla tak, aby umožnil protesty, pokud jsou dodržena pravidla fair play a nenarušují důstojnost ostatních sportovců nebo zemí.

Talašová se stala symbolem odvahy a odhodlání mnoha afghánských žen, které bojují za svá práva a svobodu v době politických změn v zemi. Její diskvalifikace může být vnímána jako omezení svobody projevu, ale zároveň ukazuje složitost situace, ve které se sport a politika často prolínají.

Je důležité si uvědomit, že sport by měl být prostředkem jednoty a fair play, a že politická gesta by měla být vyvážená a respektovat pravidla daného sportovního prostředí. Manizha Talašová svým odvážným krokem upozornila na situaci afghánských žen a jejich boj za rovnoprávnost, což je důležité téma, které si zaslouží pozornost a podporu.