Impozantní výkon Fuksa vyvolává respekt u poraženého Brazilce.

Impozantní výkon Fuksa vyvolává respekt u poraženého Brazilce.

Paříž (od našeho zpravodaje) – Sotva vylezli z lodí na břeh, Brazilec Queiroz zvedl českého šampiona v náruči. Rivalita šla stranou. Poslední olympijský šampion z Tokia znal příběh českého vodáka a nejcennější kov mu přál.

„Po takovém závodě musím brát stříbro, jako bych vyhrál zlato,“ prohlásil poté před novináři brazilský kanoista.

Narážel tím na to, že Fuksa napálil finále od prvních metrů a soupeřům nedal šanci, naopak Brazilec se ke druhé příčce propracovával odzadu a vytouženou pátou medaili zpod pěti kruhů získal až v posledních metrech.

„Normálně, když prohraju a jsem druhý, cítím smutek, ale dnes? Dnes je to obrovský respekt. Martin předvedl velkolepý výkon, zažívá skvělou sezonu,“ chválil Fuksu Queiroz a vyzdvihl jeho rekordní olympijský čas.

Oba spojuje i otcovství. Oba věnovali medaili svým potomkům. Zatímco Fuksa na dálku zdravil roční dceru Emily, Brazilec měl v Paříži šestiletého syna Sebastiana a sotva slezl z pódia, pověsil mu stříbro na krk.

„Sice ráno říkal: ´Tati, vyhraj zlato.´ Ale to nevadí, byl nadšený, že mě viděl na stupních vítězů,“ dodal třicetiletý brazilský kanoista.

Vítání Martina Fuksy v Českém domě:

Český kanoista Martin Fuksa nedávno získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu a jeho výkon nezůstal nepovšimnut. Poražený Brazilec Queiroz ho po závodě chválil a vyjádřil mu obrovský respekt.

Fuksa od začátku finále dominoval a svým soupeřům nedal šanci. Naopak Queiroz se postupně propracovával ze zadních pozic a až v posledních metrech získal pátou olympijskou medaili ze své kariéry.

Brazilec Queiroz uvedl, že i když prohrál a skončil druhý, cítí pouze obrovský respekt k Fuksovi. Chválil jeho výkon a rekordní olympijský čas, který předvedl.

Oba kanoisté spojuje i otcovství, protože oba věnovali své medaile svým potomkům. Fuksa zdravil svou roční dceru Emily z dálky, zatímco Queiroz měl sebou šestiletého syna Sebastiana, kterému hned po závodě předal stříbrnou medaili.

Queirozův syn byl nadšený, že viděl svého otce na stupních vítězů, a i když ráno říkal, ať vyhraje zlato, byl šťastný i s druhým místem.

Vítání Martina Fuksy v českém domě: