Junioři skončili ve finále Hlinka Gretzky Cupu těsně poraženi Kanadou.

Junioři skončili ve finále Hlinka Gretzky Cupu těsně poraženi Kanadou.

„Myslím si, že kluci odehráli parádní turnaj. Samozřejmě teď jsou zklamaní… Neuhráli jsme finále, ale jinak bych řekl, že celý turnaj včetně přípravného zápasu s Kanadou odehráli velmi dobře. Máme na čem stavět,“ uvedl pro server hokej.cz hlavní kouč David Čermák.

Oba celky se v přípravě na prestižní akci utkaly v generálce krátce před startem turnaje a Čermákův výběr zaskočil domácího favorita po výhře 6:4. Kanaďané si dali velký pozor, aby se nic podobného neopakovalo.

Hned během úvodního dějství, které vyhráli na střely na branku 14:7, si vytvořili dvoubrankový náskok, který se ukázal jako rozhodující.

Schmidt sám před gólmanem Štěbetákem ve třetí minutě ještě neuspěl. Češi se pak sice ubránili po vyloučení Poletína, ale v sedmé minutě se Štěbeták po zákroku ocitl mimo brankoviště, Kanaďané se dostali znovu k puku a Kilfoil pohodlně do prázdné branky otevřel skóre. Ve 14. minutě mohl v přesilovce vyrovnat Benák, ale trefil jen tyčku.

Krátce před přestávkou naopak předvedli Kanaďané skvěle sehraný útok, který zakončoval zblízka Desnoyers a nedal Štěbetákovi šanci zasáhnout. Odpovědět mohl hned záhy Poletín, i při jeho pokusu však pomohla kanadskému brankáři Ivankovicovi branková konstrukce.

„První třetina byla slabší, tam nám Kanada odskočila. Potom už nám chyběly síly, ale chyběly i Kanadě. Byl to šestý zápas v osmi dnech. Hokej už nebyl takový, jaký byl předtím v průběhu turnaje. Bylo to velmi náročné. Snažili jsme se kluky vyburcovat, že zápas určitě není ztracený. Nechali tam všechno, bohužel to ale nestačilo,“ řekl Čermák.

Ve druhé třetině měli Češi k dispozici dvě přesilovky, při té druhé zachránila zámořského favorita opět tyčka. I proto se stav nezměnil až do závěru utkání. Čtyři minuty před koncem sáhla česká střídačka ke hře bez gólmana. V čase 58:55 musel navíc na trestnou lavici střelec druhé branky Desnoyers.

Přestože Poletín po povedené souhře snížil, na víc už jeho celku nezbýval čas. Jediným triumfem Čechů tak zůstává i nadále prvenství z domácího turnaje v roce 2016.

Třetí skončilo Švédsko, které Češi v semifinále porazili 5:1. Seveřané přestříleli tým USA 6:3.

Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let v Edmontonu:

Finále: Kanada – Česko 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Branky: 7. Kilfoil, 20. Desnoyers – 60. Poletín.

O 3. místo: USA – Švédsko 3:6 (1:2, 1:1, 1:3).

Čeští junioři nedokázali porazit Kanadu ve finále Hlinka Gretzky Cupu a museli se spokojit s druhým místem. I přesto však podali skvělý výkon během celého turnaje a ukázali, že mají na co stavět do budoucna.

Hlavní kouč David Čermák po zápase uvedl, že kluci odehráli parádní turnaj a i když jsou zklamaní z porážky ve finále, mohou být hrdí na svůj výkon. Před finálovým zápasem se oba týmy utkaly v generálce, kterou Češi vyhráli 6:4. Kanadský tým si však dal pozor, aby se jim nic podobného nepovedlo ve finále.

Během první třetiny si Kanada vypracovala dvoubrankový náskok, který se ukázal jako rozhodující. Češi se sice snažili odpovědět, ale chyběly jim síly a nakonec nedokázali srovnat skóre. Ve druhé třetině měli Češi dvě přesilovky, ale nedokázali je využít a skóre se neměnilo až do konce zápasu.

I přes snahu a povedenou souhru se Čechům nepodařilo zvrátit výsledek a museli se spokojit s druhým místem. Nicméně stále drží titul z domácího turnaje v roce 2016.

Na třetím místě skončilo Švédsko, které porazilo tým USA 6:3. Celkově byl turnaj velmi náročný a hráči museli bojovat o každý bod. Kanada nakonec zvítězila 2:1 nad Českem a stala se vítězem Hlinka Gretzky Cupu.

I přes porážku ve finále mohou být čeští junioři hrdí na svůj výkon a doufat, že se jim podaří získat titul v budoucích ročnících.