Český supertalent stále vyniká, mladé tenistky dominují světové scéně již třetím rokem.

Český supertalent stále vyniká, mladé tenistky dominují světové scéně již třetím rokem.

Jana Kovačková, o dva roky mladší sestra podobně úspěšné Aleny, během pěti singlových vystoupení neztratila ani set a výraznou měrou se zasloužila o týmový úspěch.

Mladé Češky si v základní skupině poradily s Japonkami a Australankami, v play off pak postupně přehrály Slovenky, Britky a Američanky.

Kovačková ve vyřazovací fázi na prostějovské antuce předváděla jeden velký výkon za druhým. Viktorii Novákové ze Slovenska naložila 6:2, 6:0, Britce Megan Knightové 6:2, 6:3 a Američance Welles Newmanové 6:0, 6:4.

České tenistky musely finálové klání proti USA otáčet z nepříznivého skóre, za stavu 1:1 na zápasy rozhodovala čtyřhra a v ní panovaly Kovačková se Zajíčkovou.

V samostatné historii státu se českým dívkám povedlo prestižní mistrovství vyhrát už posedmé, z toho počtvrté od roku 2019.

Před pěti lety Češky získaly trofej poprvé po dlouhých šestnácti letech ve složení Linda Fruhvirtová, Brenda Fruhvirtová, Nikola Bartůňková.

Jedinou tenistkou, která od té doby slavila dvakrát, se nyní stala právě Jana Kovačková.

Hráčka, která začínala s tenisem ve třech letech pod vedením svého otce na kurtech tenisového klubu TK Písnice, roste v posledních letech v generační talent.

V červenci na Wimbledonu slavila titul ve stínu fenomenálního triumfu Barbory Krejčíkové mezi ženami. Kovačková v All England Clubu vyhrála jako první Češka turnaj do 14 let, který se v rámci nejslavnějšího grandslamu hraje od roku 2022.

Obdivovatelka Markéty Vondroušové, Novaka Djokoviče a Aryny Sabalenkové tím navázala na neméně cenný primát z konce loňského roku, kdy si na Floridě podmanila Orange Bowl, podle mnohých nejprestižnější juniorský podnik světa.

Předtím ještě v listopadu vyhrála juniorské Masters do 14 let v Monte Carlu.

Výrazné úspěchy už má v kapse i její starší sestra Alena Kovačková, ta minulý rok po boku Laury Samson získala deblový juniorský titul na Wimbledonu.

Český tenis má momentálně jednu z největších hvězd ve světě juniorského tenisu – Janu Kovačkovou. Mladá talentovaná hráčka nepřestává sbírat úspěchy a vládnout světu tenisu mezi juniorkami.

Jana Kovačková, mladší sestra úspěšné Aleny Kovačkové, se letos na juniorském mistrovství světa předvedla naprosto skvěle. Během pěti singlových zápasů neztratila ani set a výrazně přispěla k týmovému úspěchu českých tenistek.

České tenistky porazily v základní skupině Japonky a Australanky a následně postupně zdolaly Slovenky, Britky a Američanky. Jana Kovačková ve vyřazovací fázi turnaje na antuce v Prostějově předváděla skvělé výkony, kdy porazila soupeřky jako Viktorii Novákovou ze Slovenska, Britku Megan Knightovou nebo Američanku Welles Newmanovou.

Ve finále se české tenistky musely postavit proti týmu USA a rozhodující bod přinesla čtyřhra v podání Kovačkové a Zajíčkové. České juniorky tak získaly již sedmý titul na juniorském mistrovství světa, přičemž poslední čtyři tituly jsou z let 2019 až 2022.

Jana Kovačková se stala jedinou tenistkou, která dokázala tento titul vyhrát dvakrát od roku 2019. Její talent a úspěchy jsou obdivuhodné, a to nejen v juniorské kategorii. Kovačková nedávno vyhrála turnaj ve Wimbledonu mezi dívkami do 14 let a stala se první Češkou, která dokázala zvítězit v tomto prestižním turnaji.

Jana Kovačková je bezesporu jednou z nejvýraznějších postav českého tenisu a její budoucnost je velmi slibná. Sledujeme ji s napětím a těšíme se na další úspěchy, které nám přinese na tenisových kurtech po celém světě.