Německý fotbalový šampion žije za 70 korun denně a nestará se o vaření. Toulá se mu po domově.

Německý fotbalový šampion žije za 70 korun denně a nestará se o vaření. Toulá se mu po domově.

O svých chmurných dnech se třiašedesátiletý internacionál rozpovídal v pořadu „Mluvme o penězích.“ Momentálně prý žije na sociální dávce, která v Německu činí 563 eur, tedy 14 000 korun.

Jakmile zaplatí své veškeré výdaje, na jídlo a věci každodenní potřeby mu zbyde 2,69 eur, tedy necelých 70 korun.

Během své hráčské kariéry si Immel přitom vydělal spoustu peněz. Se Stuttgartem vyhrál v roce 1992 Bundesligu, německý Superpohár a v roce 1989 si zahrál finále tehdejšího Poháru UEFA.

V německé nejvyšší soutěži odchytal 534 zápasů, dalších 38 prvoligových startů si připsal v anglické Premier League díky angažmá v Manchesteru City. V historii Bundelisgy je v historické tabulce počtu startů na 7. místě.

Dlouhá kariéra, spousta peněz, život v luxusu. „Vůbec jsem se nenaučil o sebe postarat,“ říká Immel. 

A nyní?

„Nikdy v životě jsem nevytíral podlahu a ani nevím, jak vařit. Práce jako praní a úklid jsou mi cizí a ani nevím, jak používat pračku. Ale protože trénuji děti v místní komunitě, kde pracuji jako dobrovolník, majitelka místní restaurace mi umožňuje objednat si každý den to, co chci jíst,“ prozradil.

Po skončení hráčské kariéry vedl Immel v letech 1998 až 2001 jako trenér nižší ligy Heilbronn. Později působil s Christophem Daumem v tureckém gigantu Fenerbahce jako trenér brankářů, působil v Besiktasu a Rakousku ve Vídni, ale pak se dostal do finančních problémů a v roce 2008 vyhlásil osobní bankrot.

Německý fotbalový šampion živoří za 70 korun na den. Neumím si ani uvařit, stýská si

Bývalý německý fotbalový brankář Eike Immel, který slavil úspěchy se Stuttgartem a působil i v anglické Premier League, nyní žije na sociální dávce v Německu ve výši 563 eur měsíčně, což je přibližně 14 000 korun. Po zaplacení veškerých výdajů mu zůstává pouhých 2,69 eur denně, což je necelých 70 korun.

Immela provází chmurné dny plné finanční tísně, přestože během své hráčské kariéry vydělal nemalé peníze a dosáhl mnoha úspěchů. S týmem Stuttgartu vyhrál Bundesligu, německý Superpohár a zahrál si finále tehdejšího Poháru UEFA. Celkem odchytal 534 zápasů v německé nejvyšší soutěži a dalších 38 startů si připsal v dresu Manchesteru City v anglické Premier League.

Přestože měl Immel úspěšnou kariéru a žil v luxusu, nyní se potýká s nedostatkem základních dovedností péče o sebe. „Nikdy jsem se nenaučil uklízet nebo vařit. Práce jako praní a úklid mi jsou cizí, nevím ani, jak použít pračku. Díky trénování dětí v místní komunitě jako dobrovolník si však mohu každý den objednat jídlo z místní restaurace,“ svěřil se Immel.

Po skončení hráčské kariéry se Immel věnoval trenérské práci a působil v různých klubech v Německu, Turecku a Rakousku. Avšak finanční potíže ho nakonec dohnaly k osobnímu bankrotu v roce 2008.

Příběh Eika Immela je připomínkou toho, že i úspěšní sportovci se mohou ocitnout v obtížné situaci a bojovat s každodenními potřebami. Immelova příběhu nám připomíná důležitost finančního plánování a péče o sebe i po skončení sportovní kariéry.