Žádost o omluvu od střelkyně za zmařenou šanci na olympijské zlato

Žádost o omluvu od střelkyně za zmařenou šanci na olympijské zlato

Stříbrná medailistka z Paříže vyzvala Mezinárodní střelecké federace (ISSF) k přijetí zodpovědnosti a změnám.

Rutterová bojovala ve finále skeetu o zlato do poslední chvíle, když rozhodl rozstřelu s náhlou smrtí. Britka prohrála, protože prý minula rozhodující ránu, ale televizní záznam naznačil, že ve skutečnosti terč trefila.

Rutterová i její trenér proti verdiktu rozhodčích okamžitě protestovali, ale jejich snaha vyšla naprázdno. Střelkyně, která bojovala o cenné kovy jen čtyři měsíce poté, co se jí narodil syn Tommy, se nyní ke spornému finále vrátila.

„Cítím, že to dlužím nejen sobě, ale celé střelecké komunitě, abych na tuto záležitost upozornila a zabývala se jí,“ uvedla na sociálních sítích.

„Každý sportovec, zejména na olympijských hrách, si zaslouží soutěžit za spravedlivých podmínek. Ať už prostřednictvím zkušených a výjimečných rozhodčích, nebo nových technologií, jako je VAR, které jsme na soutěžích ISSF měli vždy k dispozici,“ dodala Rutterová.

S tím, že by dodatečně získala zlato, nepočítá. Ale od střelecké federace čeká nějaké vyjádření.

„V tuto chvíli si nedokážu představit, že by se udělalo něco velkého. O to mi ani nejde. Věřím však, že je třeba přijmout nějakou odpovědnost, uznat a omluvit se za nesprávné rozhodnutí, které mě nakonec stálo možnost získat zlatou olympijskou medaili,“ prohlásila.

Mohlo by vás zajímat – Přílet olympijských medailistů z Paříže

Britská střelkyně, která získala stříbrnou medaili na olympijských hrách v Paříži, se rozhodla postavit se proti Mezinárodní střelecké federaci (ISSF) kvůli kontroverznímu rozhodnutí ve finále skeetu. Rutterová bojovala o zlatou medaili až do poslední chvíle, kdy rozhodla rozstřel s náhlou smrtí. Nakonec prohrála, protože prý minula rozhodující ránu, ale televizní záznam naznačil, že terč trefila.

Rutterová a její trenér okamžitě protestovali proti verdiktu, ale jejich snaha byla neúspěšná. Střelkyně, která se vrátila k soutěžení jen čtyři měsíce po porodu syna Tommyho, se nyní rozhodla upozornit na tuto záležitost a bojovat za spravedlivé podmínky pro všechny sportovce.

„Každý sportovec, zejména na olympijských hrách, si zaslouží soutěžit za spravedlivých podmínek. Buď prostřednictvím zkušených a výjimečných rozhodčích, nebo nových technologií, jako je VAR, které by měly být vždy k dispozici,“ uvedla Rutterová na sociálních sítích.

I když by dodatečné získání zlaté medaile nebylo možné, Rutterová doufá, že ISSF přijme odpovědnost a omluví se za chybné rozhodnutí, které jí možná vzalo šanci na olympijské zlato.

„Nemyslím si, že by se udělalo něco velkého v tomto okamžiku. Nejde mi o to. Ale věřím, že je důležité přijmout odpovědnost, uznat chybu a omluvit se za nesprávné rozhodnutí, které mi nakonec stálo možnost získat zlatou olympijskou medaili,“ dodala střelkyně.

Mohlo by vás zajímat – Příběh olympijských medailistů z Paříže