Český debutant Vacek téměř vyhrál časovku na Vueltě

Český debutant Vacek téměř vyhrál časovku na Vueltě

Dvaadvacetiletý Vacek po jedenáctém místě v časovce na olympijských hrách vyhlásil krátce před startem Vuelty, že právě v jízdě proti chronometru chce zaútočit na nejvyšší příčky.

Na rovinaté trati v Portugalsku zajel člen týmu Lidl-Trek čas 12:37, díky němuž na několik desítek minut usedl do křesla pro lídra, z něhož ho „vyhnal“ až předposlední jezdec na trati McNulty. Třetí skončil o sekundu za Vackem hvězdný Belgičan Wout van Aert, bronzový olympijský medailista z Paříže.

Berounskému rodákovi Vackovi při prvním startu na jednom z velkých třítýdenních závodů těsně uniklo etapové vítězství, na které před ním dosáhlo osm českých cyklistů. Naposledy se to podařilo v roce 2022 Janu Hirtovi na Giru d’Italia, na Vueltě z Čechů triumfovali v roce 2013 dva dny po sobě Zdeněk Štybar a Leopold König.

Vacek se tak stal jednou z největších překvapení letošního ročníku Vuelty a ukázal, že patří mezi největší talenty českého cyklistického sportu. Jeho výkon v časovce v Portugalsku ukázal, že dokáže konkurovat i zkušeným jezdcům a že má potenciál na velké úspěchy v budoucnosti.

Pro mladého cyklistu je to jistě obrovská motivace a povzbuzení do další práce a tréninku. Doufejme, že se mu podaří udržet si formu a že uvidíme ještě mnoho skvělých výkonů od něj v budoucích závodech.

Vacek si zaslouží obdiv a uznání za svůj skvělý výkon na Vuelta a my mu přejeme hodně úspěchů a štěstí do budoucna.