„Analýza: Je Chelsea nafouklým kádrem zblázněná, nebo jsou její hráči géniové?“

„Analýza: Je Chelsea nafouklým kádrem zblázněná, nebo jsou její hráči géniové?“

Dlouho před koncem minulého ročníku anglické ligy bylo jasné, že na přední příčky může Chelsea zapomenout.

Přesto se tým vedený trenérem Mauriciem Pochettinem zvedl a zakončil sezonu pěti výhrami v řadě. Z posledních patnácti zápasů v lize prohrál jediný. Výsledkem byla šestá příčka.

Fanoušci vzali jarní vzedmutí jako naději na stabilizaci omlazeného mužstva a postupný návrat do špičky. Po dvanáctém místě ze sezony 2022/23 to bylo nakonec markantní zlepšení.

Jenže americký majitel Todd Boehly, který převzal klub v květnu 2022 od Romana Abramoviče, to viděl trochu jinak a Pochettina odvolal. Zpráva fotbalovou veřejnost zaskočila.

„Nemají žádnou vizi a jen se potácejí od jednoho trenéra k druhému. Je to celé trošku zmatek,“ komentoval tah bývalý záložník Chelsea Craig Burley.

Jako pátý hlavní trenér od ledna 2023 dostal mužstvo na starost Ital Enzo Maresca, který v minulé sezoně vytáhl ze druhé ligy Leicester. A kádr mu pod rukama nabobtnal na číslo vyšší než 40 hráčů.

Přestupová bilance Chelsea, včetně hostování, obsahuje 28 příchodů a 16 odchodů. V jednu chvíli měl Maresca k dispozici třeba sedm brankářů a při trénincích musel skupinku několika hráčů oddělovat.

Experti ani novináři na ostrovech filozofii majitele Boehlyho nerozumí. 

„Chtěl bych se dostat do bodu, kdy zjistím, kam tohle povede, protože netuším. Pokud to vědí v Chelsea, tak jsou géniové,“ prohlásil bývalý obránce a dlouholetý reprezentant Rio Ferdinand.

„V šatně to musí být naprostý blázinec. Každý den někoho podepisují. Představte si, že jste hráč a každé ráno kontrolujete telefon. Tak koho jsme dneska přivedli? Stále chtějí další,“ pokračoval Ferdinand.

Před týdnem Chelsea koupila Pedra Neta a vysázela za něj 60 milionů eur. Pro Wolverhampton, kde Portugalec působil, to byla rekordní suma.

Podle anglických médií mají Blues zájem také o dalšího Portugalce Joaa Felixe z Atlétika Madrid a nigerijského útočníka Victora Osimhena z Neapole.

Vedení Chelsea musí kádr osekat do konce srpna, kdy končí přestupové období.

„Mají tam velký nepořádek. Ten počet hráčů je až směšný a vyvážit kádr Blues bude extrémně složité,“ napsal web The Pride of London.

„Maresca ukázal prstem viny na sportovní ředitele Paula Winstanleyho a Laurence Stewarta. Pracuje se svými 28 hráči a řešení pro ostatní musí najít právě Winstanley se Stewartem,“ doplnil autor.

Zatím je Chelsea u fotbalových příznivců terčem vtípků.

První soutěžní zápas odehrají Blues dnes od 17:30 na Stamford Bridge proti mistrům z posledních dvou let Manchesteru City. Ve čtvrtek je čeká premiéra v Konferenční lize proti Servette Ženeva.

Chelsea se tedy nachází v zajímavé situaci, když po turbulentním období s rychlou změnou trenérů a nafouklým kádrem stojí před novou sezónou. Nový majitel klubu a nový trenér se snaží najít správnou cestu k úspěchu a stabilizaci týmu.

Situace kolem Chelsea vyvolává různé reakce a spekulace. Zatímco někteří fanoušci vidí v nových přírůstcích do kádru potenciál k návratu do špičky, jiní se obávají, že nadměrný počet hráčů může způsobit problémy s týmovou chemií a herním složením.

Vedení klubu se nyní musí rozhodnout, jakým směrem se chce ubírat a jaký kádr bude mít k dispozici pro nadcházející sezónu. S blížícím se koncem přestupového období mají Blues omezený čas na to, aby udělali potřebné úpravy a posílení týmu.

První soutěžní zápasy Chelsea budou klíčové pro posouzení aktuální formy a potenciálu týmu. Dnešní utkání proti Manchesteru City a nadcházející premiéra v Konferenční lize proti Servette Ženeva budou důležité pro určení směru, kterým se Chelsea bude ubírat v nadcházející sezóně.

Fotbalový svět tak s napětím sleduje, jak se bude vyvíjet situace kolem Chelsea a jak se nový trenér Enzo Maresca dokáže vypořádat s nafouklým kádrem a očekáváním fanoušků. Jedno je jisté – Chelsea je momentálně středem pozornosti a její další kroky budou sledovány s velkým zájmem.