Salač dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně a umístil se v top 10.

Salač dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně a umístil se v top 10.

Ve Velké ceně Rakouska dnes dvaadvacetiletý pilot uzavřel top 10 v kategorii Moto2 a o jednu příčku vylepšil letošní maximum.

Závod vyhrál vítěz kvalifikace a obhájce prvenství Celestino Vietti a připsal si první triumf od loňského úspěchu právě na Red Bull Ringu ve Spielbergu.

Salač v Rakousku už v trénincích naznačil formu. Do kvalifikace postoupil s druhým nejlepším časem, ale v soubojích o umístění na startovním roštu skončil až šestnáctý.

Po startu ze šesté řady se dnes dlouho držel v závěru bodované patnáctky, ale v závěru se mu povedl posun.

Do posledního kola vjel jako jedenáctý a v cíli ho nakonec jen 31 tisícin dělilo od devátého Američana Joea Robertse, třetího muže celkové klasifikace MS.

Až za nimi skončil i dosavadní lídr seriálu Sergio García. Španělský pilot získal jen dva body za 14. místo a příliš nevyužil absenci největšího rivala Aie Ogury z Japonska, který si v tréninku zlomil ruku.

Dvaadvacetiletý Vietti si připsal čtvrté vítězství v Moto2 v kariéře, cílem projel po zadním kole daleko před před Alonsem Lópezem ze Španělska a Britem Jakem Dixonem.

Salač bodoval poprvé od květnového startu v Barceloně, z následujících čtyř závodů dvakrát upadl a do dvou nezasáhl kvůli zranění.

Havaroval i v minulém týdnu při testování na španělském okruhu Aragón a v Rakousku si dojel pro letošní maximum navzdory potížím s kolenem.

Závod Moto3 vyhrál už posedmé v sezoně Kolumbijec David Alonso. Jeho největší soupeř Ivan Ortolá ze Španělska dojel až devátý, takže osmnáctiletý lídr zvýraznil náskok v čele pořadí na 71 bodů.

Na druhém místě si vyrovnal letošní i kariérní maximum Španěl David Muňoz, který o pouhých pět tisícin předstihl v cílové rovince krajana Daniela Holgada.

Velká cena Rakouska, závod mistrovství světa silničních motocyklů ve Spielbergu:

Moto2: 1. Vietti (It./Kalex) 36:22,427, 2. López (Šp./Boscoscuro) -1,850, 3. Dixon (Brit./Kalex) -1,974, 4. Canet (Šp./Kalex) -2,075, 5. Arbolino (It./Kalex) -6,814, 6. Ramírez (Šp./Kalex) -12,392, …10. Salač (ČR/Kalex) -13,429.

Průběžné pořadí (po 11 z 20 závodů): 1. García (Šp./Boscoscuro) 162, 2. Ogura (Jap./Boscoscuro) 142, 3. Roberts (USA/Kalex) 130, 4. López 120, 5. Aldeguer (Šp./Boscoscuro) 112, 6. Vietti 96, …20. Salač 20.

Moto3: 1. Alonso (Kol./CFMoto) 33:40,607, 2. Muňoz (Šp./KTM) -0,121, 3. Holgado (Šp./GasGas) -0,126, 4. Piqueras (Šp./Honda) -0,211, 5. Veijer (Niz./Husqvarna) -0,303, 6. A. Fernández (Šp./Honda) -2,726.

Průběžné pořadí (po 11 z 20 závodů): 1. Alonso 224, 2. Ortolá (Šp./KTM) 153, 3. Holgado 149, 4. Veijer 142, 5. Muňoz 108, 6. Jamanaka (Jap./KTM) 85.

Dnes se konala Velká cena Rakouska, kde mladý pilot Filip Salač dosáhl svého nejlepšího výsledku v letošní sezóně a umístil se v top 10 kategorie Moto2. Závod vyhrál Celestino Vietti, který obhájil prvenství na Red Bull Ringu ve Spielbergu.

Salač již během tréninků naznačil svou formu a postoupil do kvalifikace s druhým nejlepším časem. Avšak v soubojích o umístění na startovním roštu skončil až na šestnáctém místě. Po startu ze šesté řady se Salač dlouho držel v bodované patnáctce, ale v závěru závodu se mu podařilo posunout dopředu.

Ve finálním kole vjel do cíle jako jedenáctý a nakonec ho od devátého místa dělilo pouhých 31 tisícin sekundy. Za ním skončil i dosavadní lídr seriálu Sergio García, který získal pouze dva body za 14. místo.

Dvaadvacetiletý Vietti si připsal čtvrté vítězství v Moto2 v kariéře, přičemž Alonso López a Jake Dixon obsadili další příčky na stupních vítězů. Salač si tak připsal body poprvé od květnového závodu v Barceloně, kde následně kvůli zranění nezasáhl do dalších závodů.

I přes potíže s kolenem Salač dokázal dosáhnout letošního maxima a získat cenné body. Závod Moto3 vyhrál David Alonso, který si upevnil své vedení v celkovém pořadí. Na druhém místě skončil David Muñoz, který si vyrovnal své letošní maximum.

Celkově se jednalo o zajímavý závod plný emocí a dramatických momentů. Filip Salač se konečně dostal do top 10 a ukázal svůj potenciál na okruhu ve Spielbergu. Budeme sledovat, jak se bude vyvíjet jeho další sezóna a jestli dokáže ještě více překvapit fanoušky motorsportu.