Divák poslal českou senzaci k zemi, přesto je bojovník Vacek třetí na Vueltě.

Divák poslal českou senzaci k zemi, přesto je bojovník Vacek třetí na Vueltě.

Další český debutant na Grand Tour Mathias Vacek měl v závěru pád zřejmě po kolizi s diváky, přesto dojel v hlavním poli na 44. místě ve stejném čase jako vítěz. V průběžném pořadí klesl z druhého na třetí místo.

Uhájil ale bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, který oblékl po druhém místě v úvodní časovce.

Groves vybojoval ve 194 km dlouhé etapě 17. vítězství v kariéře. Vavřínu se dočkal po takřka ročním čekání, naposledy vyhrál v závěru loňské Vuelty.

Van Aertovi, jenž byl v sobotní časovce třetí za Vackem, stačily bonifikační sekundy za druhé místo k zisku červeného dresu lídra. Třetí dnes dospurtoval Corbin Strong z Nového Zélandu.

Vacek skončil na zemi zhruba 23 km před cílem a nabral ztrátu přes 40 sekund. Stíhací jízdou se ale po necelých deseti kilometrech dokázal vrátit do pelotonu. Do závěrečnému spurtu už se ale jezdec stáje Lidl-Trek nezapojil.

V celkovém pořadí zaostává za Van Aertem o pět sekund. Druhý je vítěz zahajovací časovky Američan Brandon McNulty, který ztrácí na lídra tři sekundy.

Bittner z týmu dsm-firmenich PostNL figuruje na 55. příčce s odstupem 1:12 na Van Aerta.

Cyklistický závod Vuelta – 2. etapa (Cascais – Ourém, 194 km):

1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 5:12:55, 2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 3. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech), 4. Miquel (Šp./Kern Pharma), 5. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny), 6. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL), …44. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Van Aert 5:25:27, 2. McNulty (USA/UAE Team Emirates) -3, 3. M. Vacek -5, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -9, 5. Affini (It./Visma-Lease a Bike) -11, 6. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -20, …55. Bittner -1:12.

Český cyklista Mathias Vacek zažil dramatickou chvíli během druhé etapy závodu Vuelta, když upadl v závěru závodu pravděpodobně po kolizi s diváky. Přesto dokázal dojet v hlavním pelotonu na 44. místě ve stejném čase jako vítěz etapy. I přes pád se udržel na třetím místě v celkovém pořadí.

Vacek si uhájil bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, který si oblékl po druhém místě v úvodní časovce. V celkovém pořadí zaostává za lídrem Woutem Van Aertem o pouhých pět sekund.

Vítězem 194 km dlouhé etapy se stal Kaden Groves, který si tak připsal 17. vítězství v kariéře. Vavřínu se dočkal po ročním čekání, naposledy vyhrál na konci loňské Vuelty.

Van Aertovi, který skončil druhý, stačily bonifikační sekundy za druhé místo k zisku červeného dresu lídra. Třetí místo obsadil Corbin Strong z Nového Zélandu.

I přes pád a ztrátu přes 40 sekund se Vacek dokázal stíhací jízdou vrátit do pelotonu po necelých deseti kilometrech. Do závěrečného sprintu se však již nezapojil.

Celkové pořadí vedou Van Aert s náskokem tří sekund před Brandonem McNultym a pětisekundovým odstupem na třetím místě je právě Mathias Vacek. Český jezdec Bittner z týmu dsm-firmenich PostNL se nachází na 55. pozici s odstupem 1:12 na Van Aerta.

Výsledky 2. etapy závodu Vuelta (Cascais – Ourém, 194 km):
1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 5:12:55
2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
3. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech)
4. Miquel (Šp./Kern Pharma)
5. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny)
6. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL)
44. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Van Aert 5:25:27
2. McNulty (USA/UAE Team Emirates) -3
3. M. Vacek -5
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -9
5. Affini (It./Visma-Lease a Bike) -11
6. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -20
55. Bittner -1:12.

Sledujte další etapy závodu Vuelta a držte palce našim českým jezdcům!