Sabalenková se rozčiluje, protože dostala pouze polovinu peněz, které obdržel Sinner.

Sabalenková se rozčiluje, protože dostala pouze polovinu peněz, které obdržel Sinner.

Je to věčné téma. Hrají stejné turnaje, dostávají stejně bodů do žebříčku, ale finanční odměny jsou úplně jiné. Turnaj v Cincinnati opět upozornil na nerovnost mezi okruhem ATP a WTA. 

Zatímco italská světová jednička Janik Sinner dostal za triumf 1 049 460 dolarů, Běloruska Aryna Sabalenková pouze 524 730 dolarů, tedy přesně polovinu. Což dělá v přepočtu téměř 12 milionů korun.

„Ať to vezmete z pohledu televize, prodeje vstupenek, ze všech stran je to nespravedlivé,“ zlobí se běloruská tenistka.

Ženský tenis dlouhodobě čelí mediálnímu tlaku, že mužský okruh je zajímavější a divácky atraktivnější.

„Samozřejmě, že kluci budou vždy fyzicky silnější než ženy, ale to neznamená, že nepracujeme tak tvrdě jako oni. Tenistky si zaslouží dostávat stejnou částku peněz jako tenisté,“ dodala Sabalenková.

Podle ní momentálně okruh WTA nabízí plejádu skvělý tenistek, na které stojí za to koukat. 

„Máte tu Jelenu Rybakinovou, Barboru Krejčíkovou, Coco Gauffovou, i Paula Badosaová jde po zranění hodně nahoru,“ líčí současná světová dvojka.

A nesmíme zapomenout především na současnou světovou jedničku okruhu WTA Polku Igu Šwiatekovou, kterou Sabalenková v boji o trofej v Cincinnati překvapivě smetla ve dvou setech.

„Porazit Igu takhle hladce je něco šíleného, ale myslím, že to je důvod proč obě tak tvrdě trénujeme a připravujeme se, abychom zase na dalším turnaji pokračovaly v téhle rivalitě,“ myslí si šestadvacetiletá tenistka.

Další možnost by mohly obě mít na blížícím se americkém grangslamu US Open, který startuje už příští týden v pondělí. 

Mohlo by vás zajímat – Sporný mečbol mužského utkání v Cincinnati:

V poslední době se stále více hovoří o nerovnosti finančních odměn mezi mužským a ženským tenisovým okruhem. Nedávný příklad z turnaje v Cincinnati, kde Janik Sinner získal za vítězství více než Aryna Sabalenková, znovu upozornil na tuto problematiku.

Je zajímavé sledovat, jak přestože muži a ženy hrají stejné turnaje a získávají stejné body do žebříčku, jejich finanční odměny se mohou značně lišit. V tomto konkrétním případě dostal Sinner za své vítězství více než dvojnásobek peněz než Sabalenková, což je podle ní naprosto nespravedlivé.

Běloruská tenistka se veřejně vyjádřila k této situaci a zdůraznila, že ženský tenis si zaslouží stejnou finanční odměnu jako mužský. Podle ní je momentálně na okruhu WTA mnoho skvělých hráček, které si zaslouží být oceněny za své výkony.

Problém nerovnosti ve finančních odměnách mezi mužským a ženským tenisem je stále aktuální a je důležité o něm otevřeně diskutovat. Doufejme, že se situace v budoucnu změní a tenistky budou dostávat stejnou odměnu za své úspěchy jako jejich mužští kolegové.

US Open, který začíná příští týden, může být další příležitostí k diskusi o této problematice a k tomu, aby byla upřena pozornost na důležitost rovnosti a spravedlnosti ve světě tenisu.