Ženský basketbalový tým Mexika porazil Koreu a postoupil do kvalifikace na Mistrovství světa.

Ženský basketbalový tým Mexika porazil Koreu a postoupil do kvalifikace na Mistrovství světa.

Korejský tým zdolaly svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové na turnaji podruhé, v základní skupině vyhrály 76:63. Na finálovém vítězství se podílely shodně 15 body Natálie Stoupalová a Gabriela Andělová, obě proměnily tři tříbodové pokusy.

Nejužitečnější hráčkou turnaje byla vyhlášena pivotka Julia Reisingerová. Do All Star týmu se dostala také rozehrávačka Tereza Vyoralová.

Zatímco v prvním vzájemném zápase české basketbalistky většinu času vedly a dokázaly Korejkám odskočit až na 17 bodů, ve finále musely bojovat o výhru až do konce. Až v pátém utkání na turnaji měly reprezentantky horší střelbu z dálky než soupeř. Korejky daly 11 trojek, český tým osm.

I finálový zápas se dlouho vyvíjel pro výběr trenérky Ptáčkové příznivě, v druhé čtvrtině vedl už o devět bodů. Korejky se prosazovaly jen střelami z dálky a z trestných hodů. První dvoubodový koš dala dvě a půl minuty před koncem prvního poločasu Pak Či-so, která byla nakonec s 22 body nejlepší střelkyní zápasu.

Do druhého poločasu korejské hráčky vtrhly s velkou energií a skóre rychle otočily na svou stranu. Třetí čtvrtinu ovládly 25:16 a do závěrečné části šly s náskokem čtyř bodů. Většímu manku zabránily dvě trojky Andělové.

Poslední dějství začala trojkou Kateřina Zeithammerová, ale Sin Či-hjon odpověděla stejně. Korejský náskok pak vzrostl na šest bodů, sedmibodová česká šňůra ho však smazala.

Přetahovanou o vedení ukončila zhruba tři minuty před koncem trojkou na 62:60 Andělová, která pak proměnila nájezd a Stoupalová dalším tříbodovým košem zvýšila už na 67:60. V koncovce se ještě z nájezdů prosadily dvakrát Eliška Hamzová a jednou Andělová a české basketbalistky mohly slavit postup.

Kvalifikace mistrovství světa za účasti 24 týmů se uskuteční v březnu 2026. Šampionát pro 16 družstev bude na podzim téhož roku hostit Berlín.

Předkvalifikace MS basketbalistek v roce 2026 – finále:

Česko – Jižní Korea 73:67 (10:7, 31:26, 47:51)

Nejvíce bodů: Stoupalová a Andělová po 15, Reisingerová 9, Hamzová 8 – Pak Či-so 22, Pak Či-hjon 14. Trestné hody: 8/7 – 11/8. Fauly: 17:15. Trojky: 8:11. Doskoky: 35:34.

České basketbalistky splnily svůj cíl na turnaji a postoupily do kvalifikace mistrovství světa. Ve finále proti Jižní Koreji se musely poprat o vítězství až do posledních minut zápasu. S výhrou 73:67 se jim nakonec podařilo zvítězit a zajistit si účast na kvalifikaci MS.

Nejlepšími střelkyněmi zápasu byly Natálie Stoupalová a Gabriela Andělová, obě s 15 body. Nejúčinnější hráčkou turnaje byla pivotka Julia Reisingerová, která se dostala i do All Star týmu. Rozehrávačka Tereza Vyoralová se také dostala do All Star týmu za své výkony.

V prvním vzájemném zápase vedly české hráčky a dokázaly odskočit Korejkám až na 17 bodů, ale ve finále musely bojovat o každý koš. Korejky se prosazovaly zejména střelbou z dálky a z trestných hodů. I přes skvělou hru soupeřek se český tým dokázal udržet až do konce a získat důležité vítězství.

Kvalifikace mistrovství světa se uskuteční v březnu 2026 a šampionát pro 16 družstev se bude konat na podzim téhož roku v Berlíně. České basketbalistky tak mají před sebou ještě náročné kvalifikační zápasy, ale po úspěchu na turnaji mají jistotu, že budou bojovat o účast na MS.