Absence žen za volantem ve Formuli 1 – jak to řešit?

Absence žen za volantem ve Formuli 1 – jak to řešit?

Ženy ve formuli 1: Je čas na změnu?

Formule 1 je jednou z nejprestižnějších motoristických soutěží na světě a přitahuje pozornost milionů fanoušků z celého světa. Od svého vzniku v roce 1950 se však ženám příliš nedaří prosadit mezi elitními jezdci. Pouze 34 jezdců dosáhlo na titul mistra světa, ale žádná žena se na tomto seznamu nenachází. To však nemusí znamenat, že jsou ženy neschopné zvládnout nástrahy formule 1.

V posledních letech se objevilo několik talentovaných žen, které se snaží prorazit ve světě motoristických závodů. Jessica Hawkins, britská závodnice, nedávno testovala monopost Aston Martin na Hungaroringu a stala se tak první ženou za volantem formule 1 po pěti letech. Tato událost naznačuje, že by se brzy mohla objevit nástupkyně Susie Wolffové, která odjela čtyři páteční volné tréninky v rámci Grand Prix v letech 2014 a 2015.

Bohužel, dosavadní výkony žen ve sportovních automobilech nejsou příliš povzbudivé. Jamie Chadwicková, britská závodnice, vyhrála třikrát v ženské sérii W, ale nedokázala se prosadit do F3 kvůli nedostatku sponzorů. Tatiana Calderónová z Kolumbie propadla v GP3 i formuli 2 a zatím se jí nepodařilo dosáhnout na stupně vítězů ve vytrvalostních závodech.

Existuje však několik žen, které se úspěšně prosazují ve vytrvalostních závodech. Francouzka Lilou Wadouxová vyhrála závod ve třídě LM GTE am v posádce Ferrari týmu AF Corse. V této kategorii také bojují Sarah Bovyová, Rahel Freyová a Michelle Gattingová o celkový titul.

Přestože je situace pro ženy ve formuli 1 stále složitá, existuje naděje na změnu. Vedení formule 1 si uvědomuje potenciál ženských fanoušků a snaží se je zapojit do sportu. Akademie F1, kterou vede zkušená manažerka Susie Wolffová, se snaží najít nové cesty, jak přilákat pozornost fanoušků i sponzorů.

Je však třeba si položit otázku, zda je ženské tělo schopné zvládnout nástrahy formule 1. Existují anatomické a fyziologické rozdíly mezi muži a ženami, jako je odlišná svalová hmotnost a distribuce tělesného tuku. Je však na čase, aby se objevila schopná žena, která dokáže tyto předsudky vyvrátit.

Formule 1 je stále jedním z nejpopulárnějších sportů na světě a přitahuje pozornost milionů fanoušků. Je na čase, aby se ženám dostalo stejné příležitosti jako mužům a aby se na seznamu mistrů světa objevil i ženský zápis.