Alžírská boxerka Chalífová získala zlatou medaili v reakci na vlnu nenávisti.

Alžírská boxerka Chalífová získala zlatou medaili v reakci na vlnu nenávisti.

Chalífová v žádném ze čtyř zápasů na turnaji neprohrála ani jedno kolo. Před Jang Liou porazila Džandžem Suvannapchengovou z Thajska, Maďarku Lucu Hámorivou a ve svém prvním duelu Angelu Cariniovou.

Právě tento souboj přitáhl v Paříži k Chalífové celosvětovou pozornost poté, co Italka schytala od Alžířanky několik tvrdých ran a poté se rozhodla v utkání nepokračovat.

Účast Chalífové a Tchaj-wanky Lin Jü-tching v kategorii do 57 kg provázejí bouřlivé debaty o oprávněnosti jejich startu, které přesahují hranice sportu.

Boxerky byly loni diskvalifikovány v průběhu mistrovství světa pořádaném Mezinárodní boxerskou asociací (IBA) na základě blíže nespecifikovaných testů. IBA tehdy uvedla, že nesplnily kritéria potřebná k účasti, neboť měly „v porovnání s ostatními účastnicemi soutěžní výhodu“.

Olympijský turnaj nicméně organizuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil.

Podle regulí olympijského výboru obě boxerky na hrách startovat smějí. Prezident MOV Thomas Bach na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že Lin Jü-tching i Chalífová jsou ženy a mají právo v ženské soutěži v Paříži soutěžit.

Také druhou nejlehčí ženskou kategorii olympijského turnaje vyhrála boxerka Číny. Muší váhu do 50 kg ovládla mistryně světa a vítězka Asijských her Wu Jü a navázala čtvrteční triumf krajanky Čchang Jüan z bantamové váhy do 54 kg.

Obě dnešní mužská finále během zhruba hodiny vyhráli boxeři Uzbekistánu. V těžké váze do 92 kg zvítězil Lazizbek Mulložonov a napodobil výhru mistra světa Asadchuži Mujdinchužajeva ve velterové váze do 71 kg.

Alžírsko v extázi. Boxerka Chalífová na vlnu nenávisti odpověděla zlatem

Alžírská boxerka Chalífová se stala hrdinkou své země poté, co získala zlatou medaili na olympijských hrách v Paříži. V dramatickém finále kategorie do 57 kg porazila svou soupeřku Jang Liou a získala zlatý kov. Chalífová si tak udržela neporazitelnost na turnaji, když vyhrála všechny čtyři zápasy.

Její cesta k vítězství nebyla jednoduchá. Už v prvním zápase se musela vypořádat s kontroverzí, když její soupeřka v průběhu zápasu odstoupila kvůli zranění. Následně se Chalífová postavila dalším silným soupeřkám a dokázala je porazit.

Účast Chalífová na olympijských hrách provázely bouřlivé debaty o oprávněnosti jejího startu. Spolu s Tchaj-wankou Lin Jü-tching byly obě diskvalifikovány na loňském mistrovství světa kvůli nesplněním kritérií pro účast. Mezinárodní boxerská asociace je tehdy označila za nedostatečně připravené na soutěžení.

Olympijský turnaj však organizuje Mezinárodní olympijský výbor, který obě boxerky povolil startovat. Prezident MOV Thomas Bach opakovaně zdůraznil, že Chalífová a Lin Jü-tching jsou ženy a mají právo soutěžit v ženské kategorii.

Chalífová se tak stala symbolem odvahy a síly, která dokázala překonat veškeré překážky a získat zlatou medaili pro svou zemi. Její vítězství je důkazem toho, že se tvrdá práce a odhodlání vyplácí.

Na olympijských hrách se také dařilo dalším boxerům. V mužských kategoriích zvítězili Uzbekistánci Lazizbek Mulložonov a Asadchuži Mujdinchužajev, kteří si odnesli zlaté medaile ve svých váhových kategoriích.

Olympijské hry jsou plné emocí, dramatu a neuvěřitelných příběhů. Chalífová a další vítězové ukázali, že srdce a odhodlání mohou překonat veškeré překážky a vést k úspěchu. Alžírsko může být hrdé na svou šampionku a na všechny své sportovce, kteří reprezentují zemi na nejvyšší úrovni.