Američané získali po třech letech opět titul mistrů ve finále proti domácím Švédům.

Američané získali po třech letech opět titul mistrů ve finále proti domácím Švédům.

Američané vyhráli všech sedm zápasů na turnaji a stali se mistry světa hokejistů do 20 let. Jediné drobné zaváhání zažili ve skupině v utkání s českým týmem, který porazili 4:3 po samostatných nájezdech. K finálovému vítězství týmu kouče Davida Carlea přispěl dvěma góly Isaac Howard a třemi body za branku a dvě asistence Gabe Perreault.

Skóre otevřeli Američané v 17. minutě, kdy střílenou přihrávku Willa Smithe od modré čáry usměrnil za brankáře Huga Hävelida Perreault. Švédům se podařilo odpovědět po 133 sekundách druhé části, kdy střelu Mattiase Hävelida tečoval Otto Stenberg a puk prošel gólmanovi Treyi Augustineovi mezi betony.

V polovině utkání se dostal do úniku Howard a bekhendovým blafákem poslal puk mezi nohy švédského brankáře. V 35. minutě skóroval opět Howard, který z pravé strany z úhlu poslal puk do brankoviště a Hugo Hävelid si pravou nohou srazil puk do branky.

Švédové se dostali na kontakt pět sekund před koncem, kdy využil přesilovou hru při vyloučení Seamuse Caseyho střelou z pozice za levým kruhem Jonathan Lekkerimäki. Po 79 sekundách závěrečného dějství vrátil Američanům dvoubrankový náskok Zeev Buium, který se trefil od modré čáry střelou přes bránícího Liama Öhrena.

V 57. minutě přešel přes Noaha Östlunda a Eliase Salomonssona Ryan Leonard a zvýšil na 5:2. Za 38 sekund pečetil výsledek při power play do prázdné branky kapitán Rutger McGroarty.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu – finále:

Švédsko – USA 2:6 (0:1, 2:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 23. Stenberg (Mattias Hävelid, E. Pettersson), 40. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Östlund) – 17. G. Perreault (W. Smith, McGroarty), 30. Howard (Fortescue), 35. Howard (Brindley), 42. Buium (W. Smith, G. Perreault), 57. Leonard (G. Perreault), 57. McGroarty (J. Snuggerud). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Pearce (Kan.) – Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 4:4, navíc A. Johansson, Östlund – Hutson, McGroarty všichni 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 11 512.

Švédsko: H. Hävelid – E. Pettersson, Mattias Hävelid, Lindstein, Willander, Salomonsson, Sandin-Pellikka, A. Johansson – Wahlberg, Östlund, Lekkerimäki – Öhgren, Bystedt, O. Pettersson – Stenberg, Edstrom, Unger Sörum – Born, F. Wagner, Forsfjäll – Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid.

USA: Augustine – Hutson, Chesley, Fortescue, Casey, Buium, Rinzel