Američanka, která vyhrála 35 grandslamů, se naučila nenávidět tenis

Američanka, která vyhrála 35 grandslamů, se naučila nenávidět tenis

Louise Broughová: Tichá hvězda tenisu

Louise Broughová byla americká tenistka, která se proslavila v 40. a 50. letech minulého století. Svoji kariéru zahájila jako tichá a introvertní dívka, ale na tenisovém kurtu se proměnila v neohroženou soupeřku. Její hra se zakládala na tvrdém servisu a perfektních volejích.

Louise nebyla příliš společenská a nerada přitahovala pozornost fanoušků. Sama o sobě říkala, že se na kurtu cítí nejlépe, protože tam byla sama. Její uzavřenost pramenila z rodinných problémů. Když jí bylo čtyři roky, rodiče se rozvedli a ona se s matkou přestěhovala z Oklahomy do Beverly Hills.

Když jí bylo dvanáct let, dostala od profesionálního trenéra Dicka Skeena narozeninovou lekci tenisu. Tím se vše změnilo. Její talent se okamžitě projevil a ve svých devatenácti letech už hrála finále US Open. Spolu s Margaret Osborne duPontovou vyhrála i první grandslam ve čtyřhře.

Louise Broughová se stala jednou z nejlepších tenistek své doby. Její grandslamový zápis by vypadl ještě úctyhodněji, kdyby nezasáhla druhá světová válka, která zastavila program velkých turnajů. I přesto se udržovala ve formě a během speciálních exhibicí rozptylovala americké vojáky, kteří se vrátili z fronty.

První singlový titul z grandslamu získala v roce 1947 v New Yorku. O rok později se radovala i na Wimbledonu, i když situace v Anglii nebyla ideální. Centrkurt byl dokonce vybombardován.

Celkem vyhrála třináctkrát ve Wimbledonu, sedmnáctkrát na US Championships, třikrát na French Championships a dvakrát na Australian Championships. V roce 1955 se stala světovou jedničkou.

Louise Broughová byla známá svou agresivní hrou. Vždy měla pocit, že musí útočit, protože defenziva pro ni nebyla nic. Byla v první desítce ženského tenisu v letech 1946-1957. Kariéru ukončila ve 36 letech kvůli zranění tenisového lokte.

I po skončení kariéry si Louise občas posteskla, že nezažila éru otevřeného tenisu a hrála jen jako amatérka. Přesto nebyla zahořklá a vždy si uvědomovala, že nemůže postrádat to, co nikdy neměla.

Louise Broughová byla uznávanou tenistkou a v roce 1967 byla uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy. Zemřela ve věku 90 let v roce 2014 v kalifornském městě Vista.