Antimonopolní úřad zkoumá akvizici fotbalového klubu Slavia podnikatelem Tykačem

Antimonopolní úřad zkoumá akvizici fotbalového klubu Slavia podnikatelem Tykačem

Pavel Tykač, český podnikatel a investor, kupuje prvoligový fotbalový klub SK Slavia Praha včetně stadionu Fortuna Arena v Edenu od čínské skupiny CITIC Group. Tuto informaci o transakci klub zveřejnil v prosinci, avšak cenu za prodej nezveřejnil.

Spojení mezi oběma stranami se týká zejména provozu fotbalového klubu, zprostředkovatelské činnosti ve sportu, organizování sportovních soutěží, reklamní činnosti, marketingu, pronájmu stadionu Fortuna Arena, pronájmu kancelářských prostor a krátkodobého pronájmu stadionu třetím osobám.

Fúzi mezi Tykačem a Slavií posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se zabývá spojením firem s ročním obratem přesahujícím 250 milionů korun. Tento úřad rozhodne o fúzi do 20 dnů.

Pavel Tykač kupuje klub prostřednictvím firmy Fulleren, kterou založil v listopadu loňského roku. Z obchodního rejstříku a evidence skutečných majitelů vyplývá, že Pavel Tykač převezme 99,98% akcií klubu, které dosud vlastnila firma CITIC. Před ní patřily akcie od roku 2015 jiným čínským společnostem CEFC.

Cenu za prodej Slavie klub nezveřejnil, avšak podle odhadů médií činí zhruba dvě miliardy korun. Pavel Tykač je devětapadesátiletý podnikatel a investor a podle žebříčku Forbes je čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun.

Pavel Tykač je věrným fanouškem Slavie a tato akvizice mu přináší velkou ctí. Doufá, že jeho práce bude pokračovat i jeho děti. Jaroslav Tvrdík, současný předseda představenstva klubu, který oslovil Tykače s návrhem na odkup klubu, bude nadále vést Slavii.

Slavia Praha měla čínské majitele od podzimu 2015. Společnost CITIC byla majoritním vlastníkem klubu posledních více než pět let. Za tu dobu Slavia získala tři z celkových sedmi ligových titulů v samostatné historii, třikrát ovládla domácí pohár a třikrát se dostala do čtvrtfinále evropských pohárů.