Aplikace VAR pro fanoušky: Němečtí tvůrci připravují veřejnou komunikaci rozhodčích

Aplikace VAR pro fanoušky: Němečtí tvůrci připravují veřejnou komunikaci rozhodčích

Německá fotbalová asociace (DFB) plánuje zavést novou aplikaci, která umožní fanouškům na stadionech sledovat záběry situací, které jsou posuzovány videorozhodčími. Tuto informaci potvrdil ředitel DFB pro inovace Jochen Drees. Aplikace by měla být k dispozici nejdříve ve druhé polovině sezony.

Cílem aplikace je umožnit fanouškům na tribunách sledovat stejné záběry jako diváci u televize. Jochen Drees věří, že to bude pro fanoušky dobrá věc. Momentálně se nachází v plánovací fázi a pracuje na tom, aby aplikaci úspěšně uvedli do chodu.

Před zavedením aplikace je však potřeba vyřešit dvě zásadní otázky. První z nich je zajištění, aby aplikace neporušovala vysílací práva. Druhou otázkou je zajištění toho, aby fanoušci na tribunách nekoukali na zápas celou dobu do svých telefonů. Jochen Drees vysvětlil, že je důležité najít řešení, které bude fungovat tak, aby fanoušci stále vnímali atmosféru na stadionu.

DFB také chce, aby komunikace mezi rozhodčím a asistentem u videa byla veřejná, aby se zvýšila transparentnost fungování VAR. Přesto ještě musí být vyřešeny některé právní záležitosti a také je potřeba určit vhodnou platformu pro tuto aplikaci.

Jochen Drees věří, že jsou již docela daleko a vidí celý projekt optimisticky. Myslí si, že by se aplikace mohla objevit již v probíhající sezóně. Jochen Drees sám působil jako bundesligový rozhodčí v letech 2005 až 2017.