Argentina porazila Kolumbii v prodloužení a obhájila titul na Copě América.

Argentina porazila Kolumbii v prodloužení a obhájila titul na Copě América.

Svěřenci trenéra Lionela Scaloniho navázali na triumf z roku 2021, kdy ve finále porazili 1:0 Brazílii. Kolumbie prohrála po 28 zápasech a nedočkala se druhého triumfu na Copě América, turnaj ovládla pouze v roce 2001. Bronz si už v neděli zajistila Uruguay vítězstvím po penaltovém rozstřelu nad Kanadou.

Zápas na Hard Rock Stadium začal s více než hodinovým zpožděním kvůli nepokojům před stadionem. Podle agentury Reuters se na zápas snažily dostat tisícovky fanoušků bez vstupenek. Lidé se zkoušeli přejít přes pořadatele nebo přelézali ploty u stadionu, což způsobilo zmatky a tlačenice u turniketů.

Utkání nenabídlo mnoho velkých gólových šancí. Střelecky aktivnější byli Kolumbijci, kteří vyslali směrem na soupeřovu bránu 19 pokusů, Argentinci 11. V 66. minutě v slzách odkulhal ze hřiště hvězdný argentinský kapitán Lionel Messi, jenž musel vystřídat kvůli zranění pravé nohy.

Prodloužení přineslo otevřený fotbal a ve 112. minutě také rozhodnutí. Giovani Lo Celso vyslal do úniku Martíneze, jenž střelou nad padajícím brankářem Camilem Vargasem ukončil čekání na gól. Kanonýr Interu Milán si připsal pátou trefu na turnaji.

Argentinci vyhráli třetí velký turnaj v řadě, do roku 2021 přitom čekali na další trofej 28 let. Zároveň ukončili dlouhou sérii neporazitelnosti Kolumbie, kterou trénuje argentinský kouč Néstor Lorenzo. Jeho svěřenci naposledy prohráli v únoru 2022 právě s Argentinou, jediný gól vstřelil tak jako dnes Martínez.

Copa América, mistrovství Jižní Ameriky ve fotbale – finále (Miami):

Argentina – Kolumbie 1:0 po prodl.

Branka: 112. Lautaro Martínez. Rozhodčí: Claus – Pires, Correa – Toski (video, všichni Braz.). ŽK: Mac Allister, Lo Celso – Córdoba, Borja.

Argentina: E. Martínez – Montiel (72. Molina), Romero, Lisandro Martínez, Tagliafico – Di María (117. Otamendi), De Paul, Fernández (96. Lo Celso), Mac Allister (96. Paredes) – Messi (66. González), Álvarez (96. Lautaro Martínez). Trenér: Scaloni

Kolumbie: Vargas – S. Arias, Cuesta, Sánchez, Mojica – Ríos (89. Castaňo), Lerma (106. Uribe) – J. Arias (106. Carrascal), Rodríguez (91. Quintero), Díaz (106. Borja) – Córdoba (89. Borré). Trenér: Lorenzo.

Argentina zdolala v prodloužení Kolumbii a obhájila titul na Copě América

Argentina se stala vítězem letošního ročníku Copě América po výhře nad Kolumbií 1:0 v prodloužení. Tým trenéra Lionela Scaloniho tak navázal na triumf z minulého roku, kdy ve finále porazil Brazílii. Pro Kolumbii to znamenalo konec 28 zápasů dlouhé neporazitelnosti a nedosáhla tak na svůj druhý titul v historii turnaje, který ovládla pouze v roce 2001.

Zápas na stadionu Hard Rock Stadium začal s více než hodinovým zpožděním kvůli nepokojům před areálem. Tisíce fanoušků se snažily dostat na zápas bez vstupenek a situace vyústila v zmatky a tlačenice u vstupů. Nakonec se však podařilo zápas odehrát a diváci byli svědky vyrovnaného boje.

Samotné utkání nenabídlo mnoho gólových šancí, přestože Kolumbijci byli střelecky aktivnější. Argentinci však dokázali využít jednu ze svých příležitostí v 112. minutě prodloužení, kdy Lautaro Martínez skóroval a rozhodl o vítězství Argentiny. Tím si Inter Milán hráč připsal pátý gól na turnaji.

Pro Argentinu to byl již třetí velký turnajový triumf v řadě, což je skvělý úspěch pro tým a jeho fanoušky. Kolumbie naopak musela po dlouhé době opustit turnaj bez trofeje, i když podala skvělý výkon až do samotného finále.

Celkově se jednalo o vyrovnané a napínavé finále, které potvrdilo kvalitu fotbalu v Jižní Americe. Gratulujeme Argentině k zisku titulu a těšíme se na další fotbalové akce v této regionu.