Asgreen zmařil vyhlídky spurtérů na etapový vavřín výhrou z úniku na Tour

Asgreen zmařil vyhlídky spurtérů na etapový vavřín výhrou z úniku na Tour

Dánský cyklista Kasper Asgreen se stal vítězem 18. etapy Tour de France, která vedla z Moutiers do Bourg-en-Bresse a měřila 185 kilometrů. Společně se třemi dalšími jezdci se mu podařilo uniknout hlavnímu pelotonu a uhájit své vedení až do cíle. Druhé místo obsadil Nizozemec Pascal Eenkhoorn a třetí byl Nor Jonas Abrahamsen.

Asgreen se do úniku vydal hned po startu etapy a spolupracoval s Viktorem Campenaertsem a Jonasem Abrahamsenem. Později se k nim připojil ještě Pascal Eenkhoorn. I přes snahu pelotonu si únik udržel maximální náskok 1:20 minuty až do cíle.

Osmadvacetiletý Asgreen měl nejlepší spurt do kopce a na stupních vítězů ho doplnili druhý Nizozemec Eenkhoorn a třetí Nor Abrahamsen. Belgičana Campenaertse, který pomáhal svému týmovému kolegovi Eenkhoornovi rozjet sprint, peloton dohonil.

Úspěšným únikem se uprchlíci vyhnuli hromadnému dojezdu a peloton jejich náskok sice stahoval, ale na cílové čáře jim chybělo pár metrů. Čtvrté místo obsadil belgický sprinter Jasper Philipsen, který letos na Tour již vyhrál čtyři etapy.

V pátek cyklisty čeká kopcovitá etapa v pohoří Jura, která by mohla opět nabídnout šanci úniku. Na trase z Moirans-en-Montagne do Poligny se nacházejí dvě vrchařské prémie čtvrté a třetí kategorie.

Po 18. etapě vede celkově dánský jezdec Jonas Vingegaard před Tadejem Pogačarem z Slovinska o 7 minut a 35 sekund. Na třetím místě se nachází Adam Yates z Británie se ztrátou 10 minut a 45 sekund.