Attíjův konkurenční elektromobil překonal Audi během tří dnů. Dacia zaujala Katařanu.

Attíjův konkurenční elektromobil překonal Audi během tří dnů. Dacia zaujala Katařanu.

Katarský závodník Nasser Al-Attiyah se vyjádřil k novému elektrickému speciálu Audi RS Q e-tron E2, který se chystá na letošní Dakar Rally. Attiyah nechal na speciálu Audi RS Q e-tron E2 žádné suché místo a vidí budoucnost německého týmu velmi černě.

Podle Attiyaha bylo vidět neúspěchy vozů Audi v předchozích dálkových soutěžích, jako například v Maroku a Aragonii, kde po sto kilometrech došlo k poruchám. Audi se snažilo modernizovat svůj futuristický elektromobil a získalo dalších 15 kW výkonu díky úpravám regulací. Vysokonapěťová baterie vozu se během jízdy nabíjí prostřednictvím měniče energie.

Speciál RS Q e-tron E2 je vybaven čtyřválcovým motorem TFSI o objemu 2,0 litru s turbodmychadlem ze série DTM, který během jízdy dobíjí vysokonapěťovou baterii. Jedná se o mobilní agregát uvnitř vozu.

Tento speciál pojede na Dakaru naposledy, protože Audi se rozhodlo soustředit své sportovní úsilí na formuli 1. Attiyah původně kritizoval navýšení výkonu e-tronu, ale nyní zaujal smířlivější postoj. Uvedl, že není to jeho rozhodnutí a musí to přijmout, protože FIA má jinou vizi. Během prvních tří dnů uvidíme, že Audi bude rychlé, dodal bronzový olympijský medailista ve skeetu.

Attiyah, který předtím jezdil za Toyota, nyní překvapivě přešel do stáje Prodrive. V barvách této stáje se zaměřuje nejen na obhajobu titulu, ale také na budoucnost, kdy se stane továrním týmem Dacie.

Důvodem změny byla smlouva s Dacií na tři sezony. Attiyah chce mít zpětnou vazbu a zná lidi v Prodrive, proto se rozhodl přejít do této stáje.

Navzdory problémům se spolehlivostí vozů Prodrive Hunter na Dakaru v minulém roce, Attiyah věří, že tyto problémy jsou již minulostí. Poukázal na své zkušenosti s Toyotou, kde se mu podařilo vyhnout nezdarům, se kterými se potýkali jiní jezdci.

Podle Attiyaha je klíčová strategie při vyčerpávající rallye. Musíte vědět, kdy je třeba jet na maximum a kdy se držet zpět. To není o spolehlivosti vozů Toyota nebo Hunter, vysvětlil svůj přístup. Attiyah se těší na šesté dakarské vítězství.