Basketbalistka Březinová zůstává v Izraeli kvůli zrušení jejího letu úřady.

Basketbalistka Březinová zůstává v Izraeli kvůli zrušení jejího letu úřady.

Basketbalová reprezentantka Renáta Březinová se nachází v Izraeli, kde byl vyhlášen válečný stav po útoku palestinských radikálů. Podle serveru sport.cz by mohla bývalá kapitánka reprezentace opustit zemi v nejbližších 36 hodinách přes jinou zemi. Březinová je také uvedena na seznamu osob pro repatriační lety, které bude dnes vypravovat český stát.

Situace v Izraeli je momentálně velmi nepřehledná. Renáta by mohla odletět z Izraele do Prahy v horizontu 36 hodin přes jinou zemi,“ uvedl Jansta. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake také potvrdil, že basketbalistka je na seznamu pro repatriační lety. Nicméně, podle informací ministerstva, Renáta Březinová tyto lety nevyužije, protože odletí dříve,“ konstatoval Drake.

Letoun pro Čechy, kteří uvázli v Izraeli po napadení země, vyrazí podle ministra zahraničí Jana Lipavského již dnes a další lety budou následovat. Premiér Petr Fiala uvedl, že tyto lety budou pokračovat do konce týdne. Podle ranního vyjádření ministra Lipavského se v Izraeli nachází 181 Čechů, minimálně desítky se snaží nějakým způsobem dostat do Česka.

Renáta Březinová zamířila do Izraele teprve před dvěma týdny a za klub Elitzur Ramla ani nestihla nastoupit. Třiatřicetiletá pivotka ukončila reprezentační kariéru po červnovém mistrovství Evropy. Do Izraele přijela za dalším zahraničním angažmá, v minulosti hrála v Itálii, Polsku, Belgii, Maďarsku, Turecku a Francii.