Bautista si udržel titul světového šampiona superbiků a závody se opět vracejí do Mostu

Bautista si udržel titul světového šampiona superbiků a závody se opět vracejí do Mostu

Osmatřicetiletý pilot Ducati, Alvaro Bautista, vyhrál úvodní závod závěrečného soutěžního víkendu mistrovství světa superbiků v Jerezu. Před nedělním programem má nedostižný náskok před tureckým rivalem Toprakem Razgatliogluem.

Bautista závodí v šampionátu superbiků od roku 2019 a z předchozí kariéry v silničním MS má titul v kubatuře do 125 ccm z roku 2006. V této sezóně proměnil ve vítězství 25 z 34 dosavadních startů. V Jerezu měl výhodu pole position, kterou si přitom v sezóně zajistil teprve potřetí a poprvé od červnových závodů v Misanu.

Na body ani tentokrát nedosáhl český účastník šampionátu Oliver König, byť na španělském okruhu prohrál souboj o bodovanou 15. pozici s malajským soupeřem Hafizhem Syahrinem o pouhých 44 tisícin sekundy. Šestnáctou příčkou vyrovnal letošní maximum z Assenu. Poslední příležitost na zisk bodů v této sezóně bude mít König v nedělním sprintu a druhém hlavním závodě.

V Jerezu byl také představen kalendář světového šampionátu pro příští sezony. Opět v něm nechybí závod v Mostě, který je naplánován na 19. až 21. července. S výjimkou Austrálie se všechny závody pojedou na evropském kontinentu.

Kalendář MS superbiků 2024:

– Závěrečný závod mistrovství světa superbiků v Jerezu – první závod: 1. Bautista (Šp./Ducati) 33:44,752, 2. Razgatlioglu (Tur./Yamaha) -1,195, 3. Locatelli (It./Yamaha) -9,071, …16. König (ČR/Kawasaki) -56,658.

– Průběžné pořadí MS: 1. Bautista 591, 2. Razgatlioglu 526, 3. Rea (Brit./Kawasaki) 363.