Bednář a Voráček se těší na úspěch, kterého se dříve nedočkali.

Bednář a Voráček se těší na úspěch, kterého se dříve nedočkali.

Jaké dojmy jste měl po pátečním zápase o bronz na MS juniorů ve Švédsku? Češi se vyhrabali za stavu 2:5 a porazili Finy 8:5.

Bylo to perfektní. Český hokej potřebuje takové úspěchy. Vloni jsme byli druzí, letos třetí. Mládež jde drobet nahoru. Ale ten závěr, to by žádný režisér asi nevymyslel. Finové ve třetí třetině jen bránili, což byla chyba.

Čtyři české góly v závěru padly v rozmezí 50 sekund. Zažil jste někdy něco takového v hráčské či trenérské kariéře?

Nejspíš ne, nebo už si to nepamatuju. (úsměv) Je to i otázka štěstí. Dvě třetiny jsme byli zdechlí, neměli jsme sílu. Brankáři neměli svůj den, to si musíme přiznat. Na konci nám tam všechno spadlo, pro nás je to dobře.

Pomohl už gól na 3:5 na konci druhé třetiny? Mohli si pak hráči v šatně říct, že dvougólové manko není něčím neřešitelné?

Ano, v juniorském hokeji je pak takový obrat možný. Je to strašně letecké a chyby se udělají. Bylo důležité, že jsme letos zase skvěle bruslili. V těch letech nazpátek nám všichni vytkali, že nám soupeři ujídí. Teď jezdíme, napadáme proti každému, to je klíč k úspěchu.

Češi porazili Kanadu a Finsko, hráli vyrovnaný zápas s USA. Sešly se nám podle mé silné ročníky. Kluci nabrali nějaké zkušenosti, ze zámoří ví, co mají hrát. Je to něco jiného než v naší lize.

Koho z bronzového mužstva byste vyzdvihl?

Celá parta byla dobrá. Já jsem byl bek, takže ty sleduju víc. Byl tam pohyb, dobrá přihrávka. Hlavně nedělali moc faulů, na to jsme dříve dopláceli. To zase vyplývá z toho, že faulující hráč nebruslí. To nebyl náš problém. A vyzdvihnout musím Jiřího Kulicha, tomu to pálilo. Pokud máte takového střelce, který rozhodne zápasy, je to velké plus.

V letech 2006 až 2021 neprošli Češi do semifinále patnáctkrát ze 16 případů. Aktuálně drží junioři sérii tří postupů za sebou. Co na to říkáte?

Kdysi se hrálo ještě o páté místo, což v té době byl pomalu úspěch. Já jako trenér jsem ho měl taky. Teď jsme v horní čtyřce, což je super. Ale zase nesmíme zapomínat na to, že chybí Rusové, kteří by to určitě víc zamotali. Výsledky na turnaji letos sice byly nahoru dolů, nicmén