Belgie zaznamenala třetí nejrychlejší gól v historii Eura a následně si pojistila výhru nad Rumunskem.

Belgie zaznamenala třetí nejrychlejší gól v historii Eura a následně si pojistila výhru nad Rumunskem.

Skupina E je zatím nejvyrovnanější na šampionátu, protože po páteční výhře Ukrajiny nad Slovenskem mají nyní všechny čtyři celky v tabulce tři body.

První dvě postupové příčky drží Rumunsko a Belgie s kladným skóre. Belgičané zakončí skupinu zápasem s Ukrajinou, Rumunsko se utká se Slovenskem.

Trenér Belgie Tedesco po nepovedeném zápase se Slovenskem udělal v sestavě čtyři změny. A právě jeden z nových mužů Tielemans se stal rychle hrdinou. Nejprve vybojoval míč na půlce hřiště a založil brejk. Následně dobíhal spoluhráče, Lukaku mu přiklepl míč a Tielemans přízemní střelou otevřel skóre už po 75 sekundách. Postaral se tím o třetí nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů.

Po 13 minutách se dostával ve vápně do dobré pozice Lukaku, odstavil si obránce a vypálil z otočky, ale na poslední chvíli mu strčil do střely kopačku obránce Bancu a míč skončil vedle branky. Na druhé straně hlavičkou zahrozil Dragus, ale brankář Casteels míč vytáhl nad břevno.

V 18. minutě táhl De Bruyne protiútok, uvolnil Lukebakia, který si ještě navedl míč na levačku, jeho nebezpečnou střelu ale skvěle vychytal bývalý brankář pražské Sparty Nita.

Belgičané měli více ze hry a hrozili hlavně po křídlech, kde zlobil především Doku. Ale soupeři se dařilo nepříjemné útoky zastavovat.

Druhý poločas začal střelou Man, pokus rumunského záložníka ale v klidu lapil brankář Casteels. Vzápětí se dral do slibného protiútoku Mihaila, který se ale sám vytlačil z ideálního úhlu a vystřelil nad.

Dobrý rumunský nástup ale Belgičané utlumili a znovu měli více ze hry. Jenže De Bruyne nevyzrál na brankáře Nitu, krátce na to se snažil před branku servírovat gól Dokuovi, tomu ale chyběl krok.

V 63. minutě se potvrdilo, že belgický útočník Lukaku si do Německa přivezl velkou smůlu. Po zisku míče na půlce hřiště ho De Bruyne vyslal samotného na branku, Lukaku přesně zakončil k tyči a běžel slavit gól, jenže už potřetí na turnaji mu radost pokazil videorozhodčí. Odhalil těsný ofsajd a branka neplatila. A chvíli na to belgický kanonýr nepropálil Nitu v další šanci.

Belgii to mohlo hodně mrzet po chybě Theateho, který zpětnou hlavičkou vyslal nechtěně do brejku Mana, ale rumunský záložník z Parmy neprostřelil Casteelse.

Brankář Belgie zazářil deset minut před koncem i svou kopací technikou. Jeho dlouhý výkop propadl až za rumunskou obranu, kam si naběhl De Bruyne a v pádu prostrčil míč kolem vybíhajícího brankáře. Situaci znovu zkoumal videorozhodčí, ale tentokrát gól platil.

Rumunsko muselo hru ještě více otevřít, z čehož těžil soupeř při brejcích. Zejména střídající Trossard několikrát utíkal po pravé straně, ale chybělo mu přesnější zakončení či přihrávka. Rumuni už si výraznější šanci nevypracovali a Belgie si výhru v klidu hlídala.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu:

Skupina E (Kolín nad Rýnem):

Belgie – Rumunsko 2:0 (1:0)

Branky: 2. Tielemans, 80. De Bruyne. Rozhodčí: Marciniak – Listkiewicz, Kupsik – Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Lukebakio – Bancu, M. Marin. Diváci: 42.535.

Belgie: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen, Theate (77. Debast) – Tielemans (72. Mangala), Onana – De Bruyne – Lukebakio (56. Trossard), Lukaku, Doku (72. Carrasco). Trenér: Tedesco.

Rumunsko: Nita – Ratiu (90. Sorescu), Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin (68. Olaru) – Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila (68. Hagi) – Dragus (81. Alibec). Trenér: Iordanescu.

1. Rumunsko 2 1 0 1 3:2 3
2. Belgie 2 1 0 1 2:1 3
3. Slovensko 2 1 0 1 2:2 3
4. Ukrajina 2 1 0 1 2:4 3

Belgie dala třetí nejrychlejší gól v historii Eura, výhru nad Rumunskem pak pojistila

Skupina E na letošním Mistrovství Evropy ve fotbale je zatím nejvyrovnanější, protože po páteční výhře Ukrajiny nad Slovenskem mají nyní všechny čtyři týmy v tabulce tři body.

První dvě postupové příčky drží Rumunsko a Belgie s kladným skóre. Belgičané zakončí skupinu zápasem s Ukrajinou, zatímco Rumunsko se utká se Slovenskem.

Trenér Belgie Tedesco po nepovedeném zápase se Slovenskem udělal ve sestavě čtyři změny. A právě jeden z nových mužů, Tielemans, se stal rychle hrdinou. Nejprve vybojoval míč na půlce hřiště a založil brejk. Následně dobíhal spoluhráče, Lukaku mu přiklepl míč a Tielemans přízemní střelou otevřel skóre už po 75 sekundách. Postaral se tím o třetí nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů.

Po 13 minutách se dostával ve vápně do dobré pozice Lukaku, odstavil si obránce a vypálil z otočky, ale na poslední chvíli mu strčil do střely kopačku obránce Bancu a míč skončil vedle branky. Na druhé straně hlavičkou zahrozil Dragus, ale brankář Casteels míč vyrazil nad břevno.

V 18. minutě táhl De Bruyne protiútok, uvolnil Lukebakia, který si ještě navedl míč na leváčku, jeho nebezpečnou střelu ale skvěle vychytal bývalý brankář pražské Sparty Nita.

Belgičané měli více ze hry a hrozili hlavně po křídlech, kde zlobil především Doku. Ale soupeři se dařilo nepříjemné útoky zastavovat.

Druhý poločas začal střelou Man, pokus rumunského záložníka ale v klidu lapil brankář Casteels. Vzápětí se dral do slibného protiútoku Mihaila, který se ale sám vytloukl z ideálního úhlu a vystřelil nad.

Dobrý rumunský nástup ale Belgičané utlumili a znovu měli více ze hry. Jenže De Bruyne nevyzrál na brankáře Nitu, krátce na to se snažil před branku servírovat gól Dokuovi, tomu ale chyběl krok.

V 63. minutě se potvrdilo, že belgický útočník Lukaku si do Německa přivezl velkou smůlu. Po zisku míče na půlce hřiště ho De Bruyne vyslal samotného na branku, Lukaku přesně zakončil k tyči a šel slavit gól, ale video rozhodčí mu radost pokazilo. Odhalili těsný ofsajd a branka neplatila. A chvíli na to belgický kanonýr nepropálil Nitu v další šanci.

Belgii to mohlo hodně mrzet po chybě Theateho, který zpětnou hlavičkou vyslal nechtěn