Běžec Lyles dokončil kontroverzní dvoustovku s covidem a skončil na invalidním vozíku.

Běžec Lyles dokončil kontroverzní dvoustovku s covidem a skončil na invalidním vozíku.

Už ve svolavatelně před závodem měl šampion ze stovky nasazenou roušku a pak si doběhl stejně jako před třemi lety v Tokiu „jen“ pro bronz v čase 19,70 sekundy za vítězným Letsilem Tebogem z Botswany (19,46) a krajanem Kennethem Bednarekem (19,62). O Lylesově pozitivním testu na covid informoval po závodě americký svaz. Zklamaný a vyčerpaný sprinter, jehož po doběhu zdravotníci dokonce posadili do invalidního vozíku, to poté potvrdil televizi NBC.

„V úterý brzy ráno jsem probudil a cítil jsem se bídně. Věděl jsem, že to bylo něco víc než svalová horečka ze stovky. Probudili jsme lékaře a provedli jsme test, který bohužel ukázal, že pozitivně reaguji na covid. To si (v závodě) vybralo svoji daň, to zcela určitě,“ řekl Lyles už opět s nasazenou rouškou. Po pozitivním testu byl v karanténě, start ale nevzdal. „Pořád jsem chtěl běžet a bylo mi řečeno, že můžu,“ dodal.

Americká federace v prohlášení uvedla, že národní olympijský výbor se řídí veškerými předpisy olympijských her i centra pro kontrolu nemocí. „Po důkladném lékařském vyšetření se Noah rozhodl dnes večer závodit. Jeho rozhodnutí respektujeme a budeme jeho stav monitorovat,“ konstatovala americká atletická federace.

Lyles už v Paříži nesplní cíl získat tři zlaté medaile a je otázkou, zda nastoupí do sprinterské štafety. Sám řekl, že rozhodnutí ještě nepadlo. „Chci být otevřený a transparentní, nechám rozhodnutí na nich,“ uvedl.

Kontroverzní dvoustovka: Lyles ji běžel s covidem. Skončil na invalidním vozíku

Americký sprinter Noah Lyles se stal předmětem kontroverze poté, co běžel dvoustovku na Letních olympijských hrách v Tokiu s pozitivním testem na covid-19. I přes své zdravotní potíže se rozhodl závod absolvovat, avšak po doběhu skončil vyčerpaný a zklamaný na invalidním vozíku.

Před závodem měl Lyles nasazenou roušku a i po doběhu si ji podržel. Ve výsledkové listině skončil na třetím místě s časem 19,70 sekundy, za vítězným Letsilem Tebogem z Botswany (19,46) a krajanem Kennethem Bednarekem (19,62). Americký svaz informoval o Lylesově pozitivním testu na covid a sprinter potvrdil svůj stav televizi NBC.

Lyles popsal své pocity po probuzení jako bídné a věděl, že jeho stav není způsoben pouze svalovou horečkou ze stovky. I přes pozitivní test na covid se rozhodl startovat a i přes vyčerpání dokončil závod. Americká federace uvedla, že respektuje Lylesovo rozhodnutí závodit po důkladném lékařském vyšetření.

Otázkou zůstává, zda Noah Lyles nastoupí do sprinterské štafety a splní si svůj cíl získat tři zlaté medaile. Sám uvedl, že rozhodnutí ještě nepadlo a nechá ho na trenérech a lékařích. Jeho účast v dalších disciplínách bude záviset na jeho zdravotním stavu a schopnosti pokračovat v soutěži.

Kontroverze kolem Lylesova startu na olympijských hrách ukazuje složitost rozhodnutí sportovců v době pandemie a důležitost dodržování zdravotních opatření. Noah Lyles se stal symbolem odhodlání a odvahy, ale také připomínkou toho, jak závažné následky může covid-19 mít i pro mladé a zdravé jedince.