Billie Jean navrhuje revoluci v tenise: „Tohle nemůžu vystát.“

Billie Jean navrhuje revoluci v tenise: „Tohle nemůžu vystát.“

Už je jí osmdesát let, přesto Billie Jean Kingová stále patří mezi nejvlivnější osobnosti světa tenisu.

Američanka aktivně objíždí turnaje a nechybí snad na žádné velké tenisové akci. Dokonce dala před lety nové jméno týmové ženské soutěži, někdejšímu Fed Cupu.

Svůj neoddiskutovatelný vliv teď hodlá použít k prosazení revolučních změn v tenise. Jakých?

Když měla Kingová v uplynulém týdnu určit, které tři změny by udělala okamžitě a bez váhání, přišla s originálními návrhy. Vzbudila tím pozornost a vyvolala vášnivé diskuse fanoušků.

„Co nemůžu vystát, je tenisové počítání,“ zahájila svůj monolog celoživotní bojovnice za rovné postavení žen vůči mužům.

„Myslím, že je to jeden z důvodů, proč je tak těžké dostat k našemu sportu mladé fanoušky. Měli bychom prostě počítat jedna, dva, tři, čtyři, ne 15, 30, 40,“ přišla Kingová s nečekanou kritikou jedné z odvěkých tradic, tedy posouvání skóre v jednotlivých gamech takzvaně po „fiftýnech“.

Toto bodování bylo v tenisových začátcích zavedeno údajně proto, že se zaznamenávalo na hodinách. Za každý získaný míč se tak ručička posunula o čtvrt hodiny. 40 místo 45 se začalo hlásit z čistě pragmatických důvodů, forty zkrátka bylo kratší a rychlejší než forty-five.

Jde ale o pouhou teorii, dodnes nejsou přesné důkazy, podle čeho se začalo bodovat právě takto. I proto by Kingová uvítala srozumitelnější variantu.

„Měli bychom se toho už zbavit,“ uvedla Američanka, jež si pro další zatraktivnění odskočila do světa fotbalu a dalších týmových sportů.

„Každý hráč by měl mít na zádech své jméno a číslo. Proč? Musíme naše hráče zviditelňovat tak, jako to dělají jiné sporty. Však se podívejte na basketbal, fotbal nebo baseball,“ vysvětlila Kingová.

Třetí změnu sladila se svým celoživotním aktivismem. Kalifornská rodačka měla velký podíl na vzniku Ženské tenisové asociace WTA, v roce 1973 se stala její první předsedkyní.

Nyní by uvítala, kdyby muži a ženy hráli na stejný počet setů. Vadí jí nesoulad na grandslamových turnajích, kde muži stále hrají na tři vítězné sady, zatímco ženy pouze na dvě.

„Určitě bych byla pro to, aby hrál všichni na dva vítězné, nebo zkrátka na stejný počet. Protože dostáváme zaplaceno za mediální obsah a ženy jsou kvůli obsahu vždy o něco ochuzeny,“ uvedla Kingová.

Billie Jean Kingová, legendární tenistka a bojovnice za rovnost žen ve sportu, nedávno představila své plány na revoluci v tenise. Své návrhy změn představila veřejnosti a vyvolala tak vášnivé diskuse mezi fanoušky.

Jednou z hlavních změn, které navrhuje, je zrušení tradičního bodování v tenise, kde se skóre posouvá po „fiftýnech“. Toto bodování bylo zavedeno v minulosti z důvodu snadného zaznamenávání na hodinách, ale dnes už není podle Kingové relevantní. Navrhuje jednodušší a srozumitelnější variantu bodování.

Dalším návrhem je zviditelnění hráčů prostřednictvím jejich jmen a čísel na zádech. Tento prvek je běžný v jiných týmových sportech jako je fotbal, basketbal nebo baseball a podle Kingové by mohl přispět k atraktivitě tenisu pro mladé fanoušky.

Posledním, ale velmi důležitým návrhem, je zavedení stejného počtu setů pro muže i ženy na grandslamových turnajích. Zatímco muži hrají na tři vítězné sady, ženy mají pouze dvě. Kingová tvrdí, že ženy jsou kvůli tomu omezeny v mediálním obsahu a měly by mít stejnou možnost jako muži.

Billie Jean Kingová se tak opět ukázala jako silná osobnost tenisu, která se nebojí prosazovat změny ve prospěch rovnosti a spravedlnosti ve sportu. Její návrhy vyvolaly diskuse a ukázaly, že i ve svých osmdesáti letech má stále co říci a co přispět k rozvoji tenisu jako sportu.