Bojkot fotbalistů Ruska ovlivní také Paraguay. V březnu se bude hrát zápas v Moskvě.

Bojkot fotbalistů Ruska ovlivní také Paraguay. V březnu se bude hrát zápas v Moskvě.

Ruský fotbalový tým se po dlouhé době opět připravuje na evropský soupeř. Po začátku invaze do Ukrajiny byl ruský národní tým vyloučen z mezinárodních soutěží, ale na přátelské zápasy se tento zákaz nevztahuje.

Od začátku konfliktu hráli ruští fotbalisté především proti soupeřům z Asie a Afriky. V listopadu loňského roku absolvovali přípravný zápas proti Kubě. Na konci roku 2022 mělo být naplánováno utkání s Bosnou a Hercegovinou, ale kvůli protestům několika bosenských hráčů se zápas neuskutečnil.

Nyní se ruský tým chystá na čtyřdenní soustředění na stadionu Lva Jašina, kde se utká s týmem Srbska. Toto utkání bude prvním evropským soupeřem pro svěřence Valerije Karpina od začátku invaze. I přes vyloučení z mezinárodních soutěží mají ruskému týmu přátelské zápasy důležitou roli při udržování formy a přípravě na budoucí soutěže.

Ruský fotbalový svaz se snaží najít vhodné soupeře pro přátelské zápasy, aby tým neztratil kontakt s evropským fotbalem a mohl se nadále rozvíjet. Přestože se jedná o přátelské zápasy, jsou pro ruské hráče důležité, protože se mohou ukázat a bojovat o místo v reprezentaci.

Souboj s týmem Srbska bude tedy důležitým testem pro ruský tým. Bude to příležitost ukázat, jak se hráči vyrovnali s dlouhou pauzou od evropských soupeřů a jak se dokázali připravit na tento zápas. Zároveň to bude i příležitost pro trenéra Karpina vidět, jak se jeho svěřenci zlepšili od začátku invaze.

I přes politickou situaci je třeba oddělit sport od politiky. Fotbal je univerzálním jazykem, který spojuje lidi napříč hranicemi. Přátelské zápasy jsou příležitostí k setkání a vzájemnému respektu mezi týmy a fanoušky. Doufejme, že se zápas mezi Ruskem a Srbskem stane sportovní událostí, která přinese radost a fair play na stadion Lva Jašina.