Brankář Bruins zklamán po sporu o plat, vzpomíná na letní jednání

Brankář Bruins zklamán po sporu o plat, vzpomíná na letní jednání

Arbitrážní řízení v NHL je často nepříjemnou zkušeností pro hráče i kluby. Jedná se o poslední možnost, kterou hráči využívají, když se nedokážou dohodnout na nové smlouvě se svým klubem. Kluby se snaží argumentovat různými důvody, proč by hráč neměl dostat požadovaný plat, a často předkládají nepravdivé informace. Hráči se naopak snaží prosadit co nejvyšší plat.

Jedním z hráčů, kteří letos podstoupili arbitrážní řízení, byl brankář Jeremy Swayman z Boston Bruins. Swayman v minulé sezóně ukázal skvělé výkony a dosáhl na úspěšnost zákroků 92 procent a čtyři čistá konta ve 37 zápasech. Proto si po skončení své nováčkovské smlouvy řekl o několikanásobné zvýšení platu.

Boston Bruins, který se potýká s napjatým platovým stropem, nabízel Swaymanovi pouze dva miliony dolarů ročně. Bezvýsledná jednání vedla k arbitr áži, kterou si vyžádal Swayman. Na soud se přihlásili také útočník Trent Frederic a obránce Ian Mitchell, ale ti se s klubem na poslední chvíli dohodli.

Swayman zamířil do Toronta, kde proběhlo arbitrážní řízení. Po jednání získal jednoletou smlouvu na 3,475 milionu dolarů. I když to bylo méně, než požadoval, americký brankář byl s výsledkem spokojený. V NHL je totiž standardem kompromis mezi hráčem a klubem.

Swayman doufá, že se mu podobné řízení vyhnou v budoucnu. Předpokládá, že by mu mohlo pomoci výrazné zvýšení platového stropu, které by umožnilo klubům být štědřejší při jednáních se svými hráči.

V aktuální sezóně se Swayman dělí o brankoviště s Linusem Ullmarkem. Trenér Bostonu Jim Montgomery potvrdil, že oba brankáři budou dostávat šanci na zápasy. Pro Swaymana je tato sezóna důležitější, protože má jen jednoletou smlouvu. Během ní bude muset opět přesvědčit vedení klubu o svých schopnostech a zasloužit si vyšší plat.

Arbitrážní řízení je pro hráče nepříjemným procesem, který si nikdo nepřeje zažít. Jeremy Swayman je rád, že má tuto zkušenost za sebou a doufá, že se mu podaří vyhnout se jí v budoucnu.