Brazilka porušila zákaz děkování Kristu a Djokovič se hlásí k víře

Brazilka porušila zákaz děkování Kristu a Djokovič se hlásí k víře

Chvíli poté, co osmadvacetiletá Brazilka vybojovala bronzovou medaili v soutěži skateboardistek, poslala Lealová vzkaz do celého světa pomocí znakové řeči. „Ježíš je cesta, pravda a život,“ gestikulovala do kamery.

Sportovkyně, která je v jihoamerické zemi velmi populární a na instagramovém účtu dosud měla přes sedm milionů sledujících, se tak snažila obejít nařízení, podle kterého by se účastníci olympijských her neměli vyjadřovat k náboženským tématům.

Zda se to Lealové podařilo, to se uvidí v následujících dnech, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se ke gestu ještě nevyjádřil.

Evangelikánka z baptistického kostela v Imperatriz v Maranhão nicméně říká, že má ve zvyku opakovat tuto frázi před soutěžemi, kterých se účastní.

Její gestikulace je ale zřejmě také reakcí na obskurní část zahajovacího ceremoniálu, které pobouřilo (nejen) miliony křesťanů po celém světě. 

Ve scéně připomínající slavné dílo Leonarda da Vinciho zobrazující poslední jídlo Ježíše Krista s apoštoly vystoupily drag queens či transgender modelka, téměř nahá zpěvačka zpodobňovala řeckého boha vína Dionýsa.

Pod palbou kritiky se ocitla i hlavní protagonistka, která zpodobňovala Ježíše Krista.

Vyšlo totiž najevo, že se jedná o francouzskou diskžokejku a lesbickou aktivistku Barbaru Butchovou, která nota bene pochází ze židovské rodiny.

Zatímco francouzský prezident Emanuel Macron byl ze zahájení nadšený a na sociálních sítích ho komentoval slovy „Tohle je Francie“, proti znesvěcení křesťanství vystoupila řada slavných osobností, mimo jiné i Elon Musk.

Emmanuel Gobilliard, delegát francouzských biskupů pro Hry, zase uvedl, že někteří francouzští sportovci měli kvůli následkům kontroverzního zahájení problémy se spánkem.

Organizátoři sice o víkendu vydali omluvné prohlášení, nicméně palbu kritiky tím nezastavili. Na sociálních sítích se často opakují slova jako „dekadence“, „démonický ceremoniál“ nebo „útok na křesťanství“.

Svůj postoj dal během olympijského souboje legend proti Rafaelu Nadalovi najevo i srbský tenista Novak Djokovič. Během svého prvního vystoupení v Paříži a v pozápasovém rozhovoru vyndal zpod trička přívěsek ve tvaru kříže, který nosí už od svého mládí.

Držitel rekordních čtyřiadvaceti grandslamových titulů svým vztahem k Bohu nikdy netajil. „Jsem pravoslavným křesťanem už od doby, než jsem se stal sportovcem,“ zdůraznil Djokovič.

Útok na křesťanství? Brazilka obešla zákaz děkovat Kristu, k víře se hlásí i Djokovič

Osmadvacetiletá Brazilka Rayssa Leal nedávno vybojovala bronzovou medaili v soutěži skateboardistek na olympijských hrách v Tokiu. Po svém úspěchu poslala prostřednictvím znakové řeči vzkaz do celého světa. Gestikulovala do kamery s frází „Ježíš je cesta, pravda a život“, což vyvolalo kontroverze v souvislosti se zákazem vyjadřování náboženských témat na olympijských hrách.

Lealová, která je velmi populární v Brazílii a má na Instagramu přes sedm milionů sledujících, se tímto gestem snažila obejít pravidlo MOV, které zakazuje účastníkům her vyjadřovat se k náboženským tématům. Zatím se MOV k jejímu gestu nevyjádřil, ale Lealová tvrdí, že tuto frázi opakuje před každým závodem, kterého se účastní.

Její gestikulace může být také reakcí na kontroverzní část zahajovacího ceremoniálu olympijských her, kde se objevily drag queens a transgender modelka zpodobňující Ježíše Krista. Tato část ceremoniálu vyvolala kritiku a označení jako „útok na křesťanství“.

Mezi kritiky této části ceremoniálu patří i tenista Novak Djokovič, který se ve svém prvním zápase v Paříži objevil s přívěskem ve tvaru kříže, který nosí od mládí. Djokovič nikdy netajil svůj vztah k Bohu a zdůrazňuje, že je pravoslavným křesťanem od doby, než se stal profesionálním sportovcem.

Kontroverzní část zahajovacího ceremoniálu olympijských her vyvolala bouři emocí a diskuzí o respektu k náboženským symbolům. Zatímco někteří podporují svobodu projevu a uměleckou svobodu, jiní vidí v takových akcích urážku jejich víry a tradic. Diskuze o tomto tématu jistě ještě nějakou dobu poběží a ukáže, jaký dopad má takové kontroverzní události na společnost.