Britové vyjadřují nesouhlas s Běloruskem, Ukrajinka žádá WTA o odpověď.

Britové vyjadřují nesouhlas s Běloruskem, Ukrajinka žádá WTA o odpověď.

V osmifinále grandslamového turnaje došlo k dramatickému zápasu mezi tenistkami Svitolinovou a Azarenkovou. O vítězi rozhodl až tiebreak, ve kterém se Ukrajinka Svitolinová radovala z vítězství poměrem 11:9. Po skončení zápasu padla Svitolinová na trávu a chvíli si užívala postup do čtvrtfinále.

Běloruska Azarenková naopak vyrazila k síti, podala ruku rozhodčím a na Svitolinovou pouze zamávala. Toto rozhodnutí bylo z důvodu respektování Svitolinové, která odmítá podávat ruku Běloruskám a Ruskám kvůli probíhající válce. Toto gesto však vyvolalo bouřlivé bučení ze strany diváků, které Azarenkovou provázelo až do útrob stadionu.

Azarenková se k tomuto incidentu vyjádřila novinářům s tím, že by se měli raději věnovat jiným tématům, než pouze nepodávání rukou a negativní reakcím davu. Svitolinová se postavila na stranu běloruské tenistky a uvedla, že podobnou situaci zažila i na French Open, kde diváci bučeli na její soupeřku Rusku Darju Kasatkinovou, když si nepodaly ruku po zápase.

Svitolinová se zastala Azarenkové a uvedla, že by tenisové organizace měly přijít s prohlášením, že mezi ruskými, běloruskými a ukrajinskými hráči nedojde k podání ruky. Podle ní někteří lidé opravdu nevědí, co se v těchto zemích děje.

Azarenková osobně nemá nic proti Svitolinové a obě hráčky si váží osudu druhé, která se vrátila do tenisové špičky po mateřské pauze. Oba hrály skvěle a Azarenková se cítí šťastná, že může reprezentovat svou zemi v těžkých časech.

Ve čtvrtfinále však Svitolinovou čeká náročný soupeřka, polská světová jednička Iga Świątek. Svitolinová se bude snažit vzpamatovat z náročného zápasu a společně s trenérem vymyslet strategii pro další kolo.