Bronzová medaile a nový rekord v životním prsařském závodě vylověn na ME v plavání horskou plavkyní

Bronzová medaile a nový rekord v životním prsařském závodě vylověn na ME v plavání horskou plavkyní

Česká plavkyně Barbora Horská získala na Mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu v rumunském Otopeni první velkou medaili. Ve finále disciplíny 200 m prsa obsadila druhé místo, když za vítěznou Nizozemkou Tes Schoutenovou zaostala jen o devět setin sekundy. Horská, která před dvěma lety na ME v krátkém bazénu v Kazani skončila na čtvrtém místě, se tak mohla radovat z historicky nejlepšího výsledku své kariéry.

Barbora Horská, která v minulosti podstoupila operaci srdce kvůli arytmii, se na medailovou pozici dostala již po první obrátce a celý závod se pohybovala na druhé až třetí příčce. Vedle suverénní Nizozemky ji nakonec předčila už jen Dánka Thea Blomsterbergová. Horská však měla bezmála půlsekundový náskok před čtvrtou Dánkou Clarou Rybakovou-Andersenovou.

Horská, která přišla o mistrovství světa v dlouhém bazénu v létě kvůli dočasné ztrátě zraku na jedno oko, byla s výsledkem velmi spokojená. „Strašně jsem si tento výsledek přála, ale věděla jsem, že to bude těžký souboj, že to bude strašně vyrovnané. Jsem šťastná, že se mi to povedlo,“ uvedla na svazovém facebooku.

Česká výprava se tak může radovat z medaile ještě před očekávaným startem obhájkyně stříbra na 200 metrů volný způsob Barbory Seemanové v její hlavní disciplíně. Největší hvězda české výpravy prokázala dobrou formu na stovce, kde obsadila páté místo. Ve finále byla o sedm setin pomalejší než v semifinále a výkonem 52,28 sekundy zaostala o osmnáct setin za bronzovou Britkou Freyou Andersonovou.

Dalšími českými plavci, kteří se probojovali do finále, byli Ondřej Gemov na 200 metrů motýlek a Miroslav Knedla na 100 metrů znak. Gemov obsadil páté místo, když ve finále časem 1:52,55 zaostal o devět setin za svým rekordem ze semifinále. Knedla se premiérově na vrcholné seniorské akci probojoval do finále, kde skončil na osmém místě.

Česká výprava na Mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu v rumunském Otopeni tak zatím zaznamenala úspěchy a doufáme, že se ještě přidají další medaile.