Buckna – zakladatel československého hokeje a po převratu úspěšný hoteliér v Kanadě

Buckna – zakladatel československého hokeje a po převratu úspěšný hoteliér v Kanadě

Matěj Buckna, známý také jako „Matěj“, byl významnou postavou československého hokeje. Narodil se v roce 1913 a již ve svých dvaceti letech se stal hráčem klubu LTC Praha. Během svého působení v klubu si získal respekt jak od spoluhráčů, tak od diváků. Byl tvůrcem hry a jeho schopnosti na ledě byly obdivovány.

Klub LTC Praha, ve kterém Buckna hrál, dominoval československé hokejové lize. Spolu s hráči jako trenér Buckna, brankář Bohumil Modrý a nejlepší střelec Josef Maleček, vyhráli první ročník ligy v roce 1937. Během sedmi zápasů inkasovali pouze dva góly, což je skvělý výkon.

Buckna byl také úspěšným trenérem. V roce 1938 vedl československou reprezentaci na pražském mistrovství světa, kde tým získal bronzové medaile. Po válce se Buckna vrátil do LTC Praha jako hrající trenér a znovu vedl československou reprezentaci. V roce 1947 vybojoval s týmem historicky první titul mistra světa a o rok později stříbro na zimních olympijských hrách.

Po komunistickém převratu v roce 1948 se Buckna vrátil do Kanady, ale na své československé působení nezapomínal. Znovu začal hrát za tým Trail Smoke Eaters a poté se stal trenérem. Kromě toho vedl rodinný hotel. Po politickém uvolnění začal pravidelně navštěvovat Československo a byl významným hostem na světových šampionátech v Praze v letech 1978 a 1985.

Matěj Buckna zemřel 6. ledna 1996 ve věku 82 let u svého syna v americkém Milwaukee. V roce 2004 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace, čímž bylo oceněno jeho významné přínosy pro hokejový sport.