Carapaz získal svou první etapovou výhru na Tour de France a posílil lídra Pogačara v souboji favoritů.

Carapaz získal svou první etapovou výhru na Tour de France a posílil lídra Pogačara v souboji favoritů.

Na třetím místě průběžného pořadí naopak lehce snížil svou ztrátu Remco Evenepoel. Belgičan zaútočil na oba rivaly v závěrečném stoupání, dojel týmového kolegu Jana Hirta, který se předtím pohyboval ve skupině uprchlíků, a nechal se chvíli táhnout.

V koncovce už Evenepoel bojoval sám a do cíle si vypracoval desetisekundový náskok. V hodnocení stáhl svůj odstup za lídrem na 5:09 minuty, od druhého Vingegaarda ho dělí 1:58.

Trio favoritů se celý den pečlivě hlídalo. Jako první otestoval soupeře Pogačar, jenž akceleroval těsně pod vrcholem předposlední vrchařské prémie dne na Col du Noyer.

Oba soupeře rychle setřásl a vypracoval si mírný náskok, ve sjezdu se ale opět nechal dojet. Další útok předvedl až Evenepoel, na jehož nástup rivalové nereagovali. Pogačar si schoval síly až na finiš, v němž na posledních 300 metrech svému nejbližšímu pronásledovateli ujel.

Olympijský vítěz z Tokia Carapaz, jenž už v letošním ročníku strávil jako první Ekvádorec den ve žlutém dresu, nastoupil ve skupině pronásledující uprchlíky v předposledním stoupání a brzy dojel Simona Yatese, který se vydal dopředu chvíli před ním.

Britského soupeře po chvíli setřásl a nakonec si před ním dojel pro premiérový vavřín s náskokem 37 sekund. Třetí skončil o dalších 20 sekund později Španěl Enric Mas.

Hirt, jenž už v závěru po odpojení Evenepoela šetřil síly, etapu dokončil na 31. příčce. Za vítězem zaostal o 8:07 minuty.

Cyklistický závod Tour de France – 17. etapa St. Paul – Superdévoluy (177,8 km):

1. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) 4:06:13, 2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -37, 3. Mas (Šp./Movistar) -57, 4. De Plus (Belg./Ineos Grenadiers), 5. Onley (Brit./dsm-firmenich-PostNL) oba -1:44, …31. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -8:07.

Průběžné pořadí:

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 70:21:27, 2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -3:11, 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -5:09, 4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -12:57, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -13:24, 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -13:30.

Na 17. etapě Tour de France se odehrál dramatický závod, ve kterém se o vítězství poprvé v kariéře postaral Richard Carapaz. Ekvádorský cyklista z týmu EF Education-EasyPost dokázal porazit své soupeře až ve finiši, kde si vypracoval náskok a dojel první na cílovou pásku.

V souboji favoritů na celkové vítězství se posílil lídr Tadej Pogačar, který si udržel své postavení na prvním místě. Remco Evenepoel, další z favoritů, naopak lehce ztratil a snížil svůj odstup za Pogačarem na 5:09 minuty.

Během závěrečného stoupání se ukázala síla jednotlivých jezdců. Pogačar a Evenepoel se snažili navzájem zaútočit, ale nakonec se opět setkali a společně dojeli do cíle. Vítězný útok provedl Carapaz, který se dokázal dostat před své soupeře a získat tak cenné body pro celkové pořadí.

Celkové pořadí v průběžném žebříčku zůstává velmi napínavé. Pogačar si udržuje vedení, následovaný Vingegaardem a třetím Evenepoelem. Boj o celkové vítězství tak bude pokračovat i v dalších etapách Tour de France.

Na 17. etapě se také dařilo českému jezdci Janu Hirtovi, který se umístil na 31. místě. Za vítězem zaostal o 8:07 minuty, ale přesto ukázal dobrou formu a bojoval s ostatními jezdci o co nejlepší umístění.

Tour de France je stále plná překvapení a dramatických momentů. Fanoušci cyklistiky se mohou těšit na další zajímavé etapy a boje o vítězství. Sledujte dění na Tour de France a buďte svědky vzrušujících závodů na nejslavnější cyklistické události světa.