Carlos Sainz z Ferrari zvítězil v úzké kvalifikaci F1 v Itálii před Maxem Verstappenem.

Carlos Sainz z Ferrari zvítězil v úzké kvalifikaci F1 v Itálii před Maxem Verstappenem.

Carlos Sainz vybojoval čtvrtou pole position v kariéře a první v této sezóně na pátém závodě šampionátu. Španělský jezdec navázal na své úspěšné výkony z tréninků, ve kterých dvakrát zvítězil a jednou skončil druhý. Nejrychlejší kolo zajel až v samotném závěru a obdržel ovace od zaplněných tribun. V nedělním závodě bude Sainz bojovat o druhé vítězství v kariéře, dosud triumfoval pouze na loňské Velké ceně Británie.

Tým Ferrari se mohl pyšnit úspěchem i díky třetímu místu Charlese Leclerca. Ferrari na závodě v Monze startuje ve speciálních barvách na počest letošního triumfu v závodě 24 hodin Le Mans.

Suverénní lídr sezóny Max Verstappen, který vede s náskokem 138 bodů před svým týmovým kolegou Sergiem Pérezem a má za sebou třetí titul mistra světa, tentokrát neuspěl v boji o devátou pole position této sezóny. Nizozemský jezdec, který obhajuje loňské vítězství v Monze, bude v nedělním závodě usilovat o rekordní desáté vítězství za sebou, čímž by překonal Sebastiana Vettela z roku 2013.

Druhý jezdec Red Bullu Sergio Pérez skončil pátý. Hned za ním se umístil dobře jedoucí Alexander Albon z týmu Williams.

Naopak jezdci týmu Alpine se nedokázali probojovat ani do první části kvalifikace. Esteban Ocon obsadil osmnácté místo a Pierre Gasly, který byl v posledním závodě v Nizozemsku třetí, skončil sedmnáctý. Z posledních pozic na startu pojede Lance Stroll z týmu Aston Martin.

Nedělní závod na okruhu v Monze začne v 15:00 hodin.