Češi se utkají s Albánií a Ukrajinou v Lize národů a opět zamíří do Tirany.

Češi se utkají s Albánií a Ukrajinou v Lize národů a opět zamíří do Tirany.

Český tým se po úspěšném vystoupení v předchozích ročnících Ligy národů představí ve skupině B1. Tato skupina bude obsahovat další tři soupeře – Ukrajinu, která kvůli válce s Ruskem hraje své domácí zápasy na neutrálním území, a Gruzii. O složení skupin rozhodl los, který se konal v pátečním losování v švýcarském městě Lausanne.

Liga národů je nový soutěžní formát, který nahrazuje přátelské zápasy a dává reprezentacím další šanci bojovat o účast na závěrečných turnajích. Český tým se tak po dvou letech opět představí ve druhé nejvyšší úrovni této soutěže. V předchozím ročníku se český tým pod vedením tehdejšího trenéra Jaroslava Šilhavého představil v elitní Lize A, ve skupině však skončil poslední a sestoupil.

Nový ročník Ligy národů bude propojen s kvalifikací o mistrovství světa v roce 2026. Skupinová fáze soutěže se odehraje během podzimu. Český tým se utká s Ukrajinou a Gruzií ve čtyřech zápasech, doma i venku. Vítěz skupiny postoupí do vyřazovací fáze soutěže, kde bude bojovat o postup do vyšší úrovně Ligy národů.

Pro český tým je účast v Lize národů důležitá, protože přináší nejen prestiž, ale také možnost získat cenné zkušenosti a připravit se na kvalifikaci o mistrovství světa. Trenér Ivan Hašek má za úkol připravit tým na tyto zápasy a zajistit co nejlepší výsledky.

Ukrajina a Gruzie jsou silné soupeře, které český tým nesmí podcenit. Ukrajina je kvůli válce s Ruskem nucena hrát své domácí zápasy na neutrálním území, což může být pro ni výhodou. Gruzie je také kvalitní tým, který dokázal porazit silné soupeře v minulých ročnících Ligy národů.

Čeští fanoušci se mohou těšit na zajímavé a vyrovnané zápasy, ve kterých český tým bude bojovat o postup do vyšší úrovně soutěže. Liga národů je skvělou příležitostí pro český tým ukázat svou kvalitu a připravit se na nadcházející kvalifikaci o mistrovství světa.