Češi v Anglii hodnotí nudu a extrémní pragmatismus, tvrdí, že dokážou hrát jako Brentford.

Češi v Anglii hodnotí nudu a extrémní pragmatismus, tvrdí, že dokážou hrát jako Brentford.

Češi, kteří se v základní skupině evropského šampionátu utkají s Portugalskem, Gruzíí a Tureckem, vůbec ničím nepřekvapí, předpověděl The Athletic.

Ve své predikci renomovaný server český výběr nešetřil a srovnání s anglickým prvoligovým Brentfordem v kontextu krutého hodnocení vyznělo jako ojedinělá lichotka.

„Čekejte nefalšovanou nudu, fotbal bez jakéhokoli vzrušení,“ uvedl londýnský autor Jacob Whitehead.

„Češi mají nového trenéra a hvězdu předchozího Eura Patrika Schicka. Ale jinak je jejich palebná síla nedostatečná. Očekávejme pragmatismus v extrémním balení,“ dodal.

Haška popsal jako muže, který v Česku není považován za příliš takticky inovativního kouče, ale cení se jeho vůdcovské a komunikační dovednosti.

„Je velmi pragmatický a v týmu postrádá kreativní talent. Češi tak budou hrát konzervativně a doufat v Schickovu střeleckou formu,“ napsal.

Když měl zmínit silné stránky, pomohl s již zmíněným připodobněním k Brentfordu, šestnáctému týmu uplynulého ročníku Premier League.

„V nejlepší formě hrají Češi jako mezinárodní verze Brentfordu. Vysoko presují, bombardují soupeře přes agresivní krajní obránce a jsou zvláště nebezpeční při standardních situacích,“ vysvětlil a pochválil vzdušnou sílu spočívající v trojzubci Tomáše Souček – Patrik Schick – Ladislav Krejčí, stejně jako kvalitní exekuce „standardek“ z kopaček Antonína Baráka a Václava Černého.

V tom můžem spočívat síla Čechů. Mezinárodní turnaje totiž pravidelně přinášejí vyšší procento gólů ze standardních situací, než je tomu v klubových soutěžích.

Ačkoli je český výběr solidní v defenzivě, jeho největší slabinou je prý nedostatek tvořivosti. Dostává se do neřešitelných problémů, když má být dominantní v držení míče.

Češi podle Whiteheada nemají ve svém středu žádného playmakera, který by byl schopen prolomit hluboký blok soupeře.

Tohle tvrzení jen potvrdila pondělní generálka proti Severní Makedonii. Češi se proti houževnatě bránícímu soupeři nedokázali dostat do větších šancí a skórovali jen ze dvou standardních situací. Těch nejvýhodnějších, tedy penalt.

Zvláštní zmínku si od autora před turnajem vysloužila tři konkrétní jména českých hráčů.

Brankář Slavie Jindřich Staněk, kterého čeká na turnaji velká porce práce, či mladý stoper Sparty Martin Vitík mající v sobě potenciál pro velkou budoucnost.

Zejména však jeho stále ještě klubový kolega Ladislav Krejčí.

„To je skutečná vycházející hvězda. V pětadvaceti letech kapitán Sparty, levonohý stoper, který svůj klubu dovedl ke dvěma titulům v řadě a doublu v této sezoně. Na stopera je obrovskou gólovou hrozbou. Za dvě sezony dal 24 branek v 60 zápasech,“ vychválil Krejčího novinář a připomněl jeho očekávaný letní přestup do Girony, třetího týmu uplynulého ročníku španělské La ligy.

„Je excelentní ve čtení hry. Preferuje získávání míčů díky chytrému vystižení hry. A je neomylný v zahrávání pokutových kopů,“ dodal Whitehead.

Postup ze základní skupiny se podle něj v Česku neočekává, spíše se v něj doufá. Haškův výběr zahájí Euro v úterý 18. června duelem proti favorizovaným Portugalcům. Nejvíce bude muset tvořit pravděpodobně v utkání s Gruzíí o čtyři dny později. V závěrečném zápase skupinové fáze vyzvou Češi Turky, stane se tak 26. června.

Čeští fotbalisté se nacházejí ve skupině evropského šampionátu společně s Portugalskem, Gruzií a Tureckem. Podle předpovědi The Athletic se však čeští hráči nemají na co těšit a jejich hra je srovnávána s anglickým prvoligovým týmem Brentfordem.

Podle londýnského autora Jacoba Whiteheada můžeme očekávat nudný fotbal bez vzrušení, který bude plný pragmatismu. Čeští hráči mají nového trenéra a hvězdu minulého Eura Patrika Schicka, ale jinak jim chybí palebná síla. Očekává se, že budou hrát konzervativně a spoléhat se na Schickovu střeleckou formu.

Čeští hráči jsou podle Whiteheada jako mezinárodní verze Brentfordu. Vynikají v presinku a jsou nebezpeční při standardních situacích. Jejich silou jsou hráči jako Tomáš Souček, Patrik Schick a Ladislav Krejčí, kteří excelují v hlavičkových soubojích a exekuci standardních situací.

Český tým je solidní v defenzivě, ale jejich největší slabinou je nedostatek tvořivosti. Chybí jim playmaker, který by dokázal prolomit obranu soupeře. To potvrdila i generálka proti Severní Makedonii, kde čeští hráči nedokázali vytvořit větší šance a skórovali pouze ze standardních situací.

Zvláštní zmínku si před turnajem zaslouží tři konkrétní hráči českého týmu. Brankář Slavie Jindřich Staněk, mladý stoper Sparty Martin Vitík a zejména Ladislav Krejčí, který je považován za vycházející hvězdu. Krejčí je kapitánem Sparty a gólově nebezpečným stoperem.

Podle Whiteheada se český tým nejspíše nedostane ze skupiny, ale doufání je vždy přítomné. Češi zahájí Euro zápasem proti Portugalsku, poté se utkají s Gruzií a nakonec s Tureckem. Největší práci budou muset odvést zejména v zápase s Gruzií, kde budou muset více tvořit a hledat cesty k vítězství.