Česká cyklistka se připravuje na závod s Pogačarem v Emirátech, kde je zázemí na vysoké úrovni.

Česká cyklistka se připravuje na závod s Pogačarem v Emirátech, kde je zázemí na vysoké úrovni.

Po dvou letech v nizozemském týmu Liv Racing míříte do výběru UAE ze Spojených arabských emirátů. Co to pro vás znamená?

Je to pro mě takový „booster“. Další motivace, abych se posunula dál. UAE je jeden z pěti nejlepších týmů na světě, byla jsem ráda, že si mě vybrali a ozvali se mi.

V mužském profesionálním pelotonu patří UAE k nejúspěšnějším týmům. Je tomu podobně i u žen?

Ano, je to špička. I v aktuální sezóně ukazují, že jsou ve všech závodech schopni dojít vpředu. Dávají prostor všem závodnicím, pro každou se snaží najít příležitost, aby dosáhla výsledku. Takový styl týmového závodění se mi líbí a těším se na to. Ta stáj de facto vzešla z italského Valcaru, který byl dříve známý velkou týmovostí. Budu mít závody, kde dostanu příležitost jet na sebe, ale bude to i o práci pro tým.

Jaká tedy bude vaše role?

Budu ve sprinterské skupině, takže pro mě bude důležité, abych dokázala týmu pomoci v závěru závodu. Ať už při rozjíždění sprintu, nebo mým vlastním sprintem.

Jste spíše klasikářka nebo sprinterka?

Hodně záleží na přípravě. Pokud chci být připravena na těžší závody v kopcích, vezme mi to něco u sprintů. To platí i naopak, ale tak to prostě je. Musím se naučit vyhrávat závody i jiným stylem, protože úplně čistokrevná sprinterka nejsem. S UAE na to máme podobný pohled, což mě uklidnilo a povzbudilo.

Když se ve sportu řekne Spojené arabské emiráty, obecně to evokuje lepší finanční zajištění. Platí to i v cyklistice?

Finanční stránku komentovat nechci, ale co se týče zázemí a podpory od týmu na závodech, věřím, že tým patří k těm nejlepším.

V mužské cyklistice se UAE rovná se jménem Tadeje Pogačara, vítěze dvou ročníků Tour de France. Existuje v týmu propojení mezi muži a ženami?

Co se týče managementu, týmy jsou úplně oddělené. Máme stejné sponzory, ale muži a ženy fungují zvlášť. Jen bychom se měli všichni společně vidět na setkání v Abú Dhabí po konci aktuální sezony.

Jste fanynkou Pogačara?

Z těch hlavních závodníků v mužské cyklistice je pro mě Tadej jedním z nejoblíbenějších. Líbí se mi, jak k cyklistice přistupuje a jakým stylem závodí. A celkově je mužský tým pro ženy určitým přínosem. V ženském týmu se totiž snaží zrcadlit podmínky