Česká talentovaná jezdkyně testovala elektrickou formuli E, debut byl odložen kvůli požáru baterií.

Česká talentovaná jezdkyně testovala elektrickou formuli E, debut byl odložen kvůli požáru baterií.

Česká pilotka Kateřina Jílková, která je v současnosti 28 let, nedávno získala neuvěřitelnou příležitost vyzkoušet si vůz Porsche 99X Electric továrního týmu německé značky. Jílková je známá svými zkušenostmi se simulátory a díky tomu dostala tuto jedinečnou možnost. Obvykle tento vůz pilotuje Portugalec António Félix da Costa.

Jílková absolvovala testování minulý čtvrtek, kdy odjela 43 kol, což odpovídá 152 kilometrům. Po testování sdělila: „Jsem velmi ráda, že jsem dostala šanci poprvé řídit vůz formule E na závodní dráze. Porsche 99X Electric je skutečně výjimečné auto. Byl to pro mě neuvěřitelně fascinující zážitek, jak kolo po kole lépe porozumět autu a posunout se na limit.“ Jílková je letošní vítězkou závodu v rámci seriálu Prototype Germany a má za sebou i úspěšný start se sportovními vozy.

Její „elektrický“ debut byl o den odložen kvůli velkému požáru v boxech, který vypukl během prvního dne testování. Baterie z vozu explodovala a způsobila požár v garážích. Naštěstí byli okamžitě vysláni záchranáři a paddock byl evakuován. Odpolední program i celý středeční trénink byl zrušen a jezdci se vydali na okruh Ricarda Torma až ve čtvrtek.

Desátá sezona světového šampionátu formule E odstartuje 13. ledna v Mexico City. Celý seriál bude mít 16 závodů a vyvrcholí tradičně v červenci v Londýně.