Česká veřejnost se dozvěděla, kdo bude reprezentovat Česko na Alcaraz Cupu a spol. V Davis Cupu se očekává, že tým bude veden Lehečkem.

Česká veřejnost se dozvěděla, kdo bude reprezentovat Česko na Alcaraz Cupu a spol. V Davis Cupu se očekává, že tým bude veden Lehečkem.

Český tým se připravuje na finálový turnaj Davis Cupu, který se bude konat od 12. do 17. září ve španělské Valencii. Kapitán Jaroslav Navrátil oznámil nominaci týmu, ve kterém chybí Jiří Veselý, který kvůli zranění vynechal únorovou kvalifikaci v Portugalsku. Češi se ve skupině C utkají se Španělskem, Srbskem a Jižní Koreou.

V nominaci se objevil současný světový jednička Carlos Alcaraz, který je velkým talentem a jeho účast na Davis Cupu byla očekávána. Naopak Vít Kopřiva, který hrál v kvalifikaci, se do týmu nedostal. Navrátil vysvětlil, že na tvrdém povrchu a v hale bude potřeba hráč s jiným stylem hry, a proto byl vybrán Jakub Menšík.

Češi se budou opírat o Jirku Lehečku, který podává stabilní výkony a posunul se na 33. místo žebříčku ATP. Navrátil doufá, že mu forma vydrží i po US Open. Tomáš Macháč byl zraněný a vypadl na tři týdny z turnajů, ale vrátil se a potrénoval. Navrátil doufá, že si zahraje na turnaji v Polsku a bude mít šanci se porvat o hlavní soutěž na US Open.

Co se týče soupeřů, Navrátil počítal s účastí dvacetiletého Alcaraze, ale u Srbska není jisté, zda nastoupí i Novak Djoković. Navrátil by rád, kdyby Djoković vyhrál US Open a odpočíval, aby se připravil na podzim a Masters, a nemusel tak dorazit do Valencie. Nicméně to je pouze jeho přání.

Češi se na finálový turnaj Davis Cupu probojovali po dvou letech, poté co v kvalifikaci v Portugalsku porazili soupeře 3:1. V soutěži se budou snažit vylepšit výsledek z předloňského roku, kdy nestačili ve skupině na Velkou Británii a Francii. V letech 2012 a 2013 Češi Davis Cup ještě v odlišném formátu ovládli.

Souboje ve skupině se budou hrát na dva vítězné zápasy, po dvou dvouhrách případně rozhodne čtyřhra. Do vyřazovací fáze postoupí dva nejlepší týmy z tabulky. Finálový turnaj Davis Cupu se pak uskuteční na konci listopadu v jiném španělském městě Málaze.