Češka vyvolala dojetí celosvětově známou Arabskou modlou, ale Izraelci se nyní stěžují.

Češka vyvolala dojetí celosvětově známou Arabskou modlou, ale Izraelci se nyní stěžují.

Ons Jabeur, známá také jako Uns Džábirová, je jednou z největších osobností současného ženského tenisu. Její popularita v Africe a arabských zemích stoupá a blíží se ikonickému statusu. Přestože se jí podařilo v posledních šestnácti měsících třikrát dostat do grandslamového finále, stále čeká na velký triumf.

Naposledy v červenci se Jabeurová probojovala do finále na londýnském Wimbledonu. Podařilo se jí porazit tři silné soupeřky – Petru Kvitovou, Arynu Sabalenkovou a Jelenu Rybakinovou, ale ve finále podlehla české šampionce Markétě Vondroušové po nervózním výkonu. Její upřímná a emotivní reakce na porážku dojala svět tenisu.

Po utkání na centrálním kurtu ji utěšovala Kate, princezna z Walesu, zatímco Jabeurová plakala. „Jsem moc šťastná za Markétu, že vyhrála svůj první grandslam. Vím, jak to měla těžké se zraněními. Přeji jí jen to nejlepší a doufám, že vyhraje i v budoucnosti,“ pogratulovala své české kamarádce.

Jabeurová označila porážku za nejtěžší v kariéře. „Cítila jsem, že dělám všechno dobře. Proto je to tak bolestivé. Cítila jsem, že se blížím k něčemu velkému, a teď musím zase začít od začátku. Musím se zbavit negativních myšlenek a být pozitivní,“ vyzyvala sama sebe.

„Nic s tím nemůžu udělat. Ještě mi to nebylo přáno. Tyhle porážky mě naučí, jak jednou finále vyhrát. Pokud propadnu depresi, nijak mi to nepomůže. Musím jít dál,“ uzavřela Jabeurová s nadějí.

Po porážce se vrátila na vítěznou vlnu a vyhrála menší turnaj v Číně. Na Turnaji mistryň ale narazila na devatenáctiletou Američanku Coco Gauffovou, která jí dovolila získat pouze jeden gem.

Jabeurová navíc vyvolala nepříjemnosti poté, co veřejně vyjádřila podporu Palestině ve válečném konfliktu s Izraelem. „To, čím Palestinci za posledních 75 let prošli, je nepopsatelné. To, co prožívají nevinní civilisté, je nepopsatelné. Bez ohledu na jejich náboženství nebo původ. Násilí nikdy nepřinese mír. Nemohu vystát násilí, ale také nemohu vystát, když lidem seberou jejich zemi,“ napsala Jabeurová na sociální síti.

Izraelská tenisová asociace na to zareagovala a poslala stížnost organizacím ITF a WTA. Jabeurová však reagovala slovy: „Jsem si stížnosti vědoma, ale překvapila mě, ani nevím, na co si stěžují. Neřekla jsem nic špatného, jen jsem sdílela svůj názor