České házenkářky na MS v čtvrtfinále jednoznačně prohrály s Francií

České házenkářky na MS v čtvrtfinále jednoznačně prohrály s Francií

Český národní tým žen v házené nedokázal navázat na svůj úspěch z předchozího utkání s Francií a vypadl ve čtvrtfinále mistrovství světa. Češky se tak nekvalifikovaly na šampionát. Jejich dalším soupeřem budou poražení z duelu Švédsko – Německo, který se odehraje v pátek.

Český tým se dostal do čtvrtfinále mistrovství světa poprvé od rozdělení federace a dosáhl tak svého historického maxima, kterým je osmé místo z roku 2017 pod trenérem Janem Bašným. Tým trenéra Dahla si také zajistil účast v dubnové olympijské kvalifikaci.

Češky vstoupily do čtvrtfinále nervózně a musely se dotahovat. Zejména v obraně se jim nedařilo a po necelých 10 minutách inkasovaly gól. Brankářka Novotná nahradila jedničku Kudláčkovou. Během prvních 12 minut češky inkasovaly deset gólů a prohrávaly 6:10. Trenér Dahl si vzal oddechový čas a jeho tým se zlepšil. V 13. minutě česká brankářka Novotná zaznamenala první úspěšný zákrok a češky dokázaly snížit manko do poločasu.

Dahlův výběr přestal dělat technické chyby, kterých si za prvních 18 minut připsal hned sedm. Čtyřmi góly přispěly Jeřábková s Malou a češky těsně před pauzou snížily na rozdíl jedné branky. Toublancová proměnila sedmičku a poslala mistryně světa z let 2003 a 2017 do vedení 18:16.

Na začátku druhého poločasu dominovaly brankářky. Češky dokázaly ještě jednou snížit na jednogólové manko, ale pak už nestačily na favorita, který na šampionátu vyhrál všech šest předchozích zápasů včetně nedělního proti obhájci zlata Norsku.

Francouzky se odskočily třemi góly a definitivně získaly kontrolu nad utkáním. Francie vyhrála i šestnácté letošní utkání. Češky se trápily v útoku a v závěru druhého poločasu dokonce skoro 10 minut neskórovaly. Francouzky vyhrály 33:22.

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná – Střížková, Šustáková 4, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 1, Kovářová 2, Jeřábková 6/1, Malá 4, Jestříbková 1, Cholevová 3.

Nejvíce branek Francie: Nze Minková 5, Toublancová 4/1, Valentiniová 4. Rozhodčí: Álvarez, Bustamante (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 2/1 – 1/1. Vyloučení: 4:1. Diváci: 4455.