České házenkářky přes prohru s Brazílií postoupily do čtvrtfinále MS

České házenkářky přes prohru s Brazílií postoupily do čtvrtfinále MS

Český tým v dánském Frederikshavnu nad Brazilkami vedl po poločase 17:16, ale v druhém dějství ztrácel a nakonec jen s vypětím sil udržel ztrátu, která ho ponechala v boji o postup. Dahlovy svěřenkyně směly prohrát maximálně o čtyři či pět gólů. Nejlepší střelkyně zápasu Markéta Jeřábková zaznamenala 11 branek.

Češky v dosavadních šesti zápasech na šampionátu čtyřikrát zvítězily a dvakrát prohrály. Osmifinálovou skupinu zakončily stejně jako Španělsko a Brazílie s šesti body, k postupu jim pomohlo nejlepší skóre v minitabulce ze vzájemných duelů.

Čtvrtfinále na mistrovství světa si zahrají teprve podruhé od rozdělení federace a hned na první velké akci pod trenérem Dahlem mohou překonat dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 pod koučem Janem Bašným. Tabulku bez porážky ovládlo Nizozemsko.

Před závěrečným zápasem byla situace v „české“ skupině velmi zamotaná. Dahlovým svěřenkyním nemuselo k postupu stačit ani vítězství, naopak těsná porážka ho mohla poslat do vyřazovací fáze, což se nakonec stalo.

Český tým začal dobře a v první půli držel se světovými šampionkami z roku 2013 krok. Úvodní dějství se brzy změnilo v přestřelku a skóre se i vinou řady technických chyb přelévalo na obě strany. Ani jeden ze soupeřů ale nevedl do přestávky o více než dvě branky. V českém dresu zazářila především Jeřábková, která před pauzou ze spojky upravila na 17:16.

Po změně stran začal jihoamerický šampion na hřišti dominovat a brzy otočil stav. Češkám postupně viditelně ubývaly síly a trenér Dahl si po 10 minutách druhého dějství musel vzít za stavu 20:23 oddechový čas.

Jeho svěřenkyním se pak několikrát dotáhly na rozdíl jednoho gólu, ale Brazilky pokaždé znovu odskočily na dvě až tři branky. Češky poté neproměnily několik jasných šancí a ze závěru udělaly ještě velké drama, neboť si mohly dovolit prohrát maximálně o pět a při výrazném počtu brazilských branek jen o čtyři góly.

Jihoamerický celek se v 57. minutě dostal do vedení 30:26, ale vzápětí odpověděla nezastavitelná Jeřábková. V klíčovém útoku pak gólmanka Novotná, která v české brance nahradila jedničku Kudláčkovou, lehce vyrazila střelu na tyč a závěr už její spoluhr