České juniorky statečně bojovaly ve finále MS proti USA a získaly stříbrné medaile.

České juniorky statečně bojovaly ve finále MS proti USA a získaly stříbrné medaile.

České hokejistky do 18 let dosáhly na historicky nejlepší výsledek na Mistrovství světa v této věkové kategorii. V finále turnaje, které se konalo ve švýcarském Zug, se utkaly s týmem USA. Český tým nakonec prohrál 1:5, ale i tak si připsal stříbrnou medaili.

Jediný gól českého týmu vstřelila za stavu 0:2 v přesilovce Adéla Šapovalivová. Americké hokejistky byly aktivnější a vyhrály první dvě třetiny na střely na branku poměrem 14:6. Česká brankářka Aneta Šenková si připsala 34 úspěšných zákroků.

Šapovalivová se svými 11 body byla druhou nejproduktivnější hráčkou turnaje a zároveň druhou nejlepší střelkyní s 9 góly. Za své výkony byla vyhlášena nejlepší útočnicí šampionátu. Šenkova byla oceněna jako nejlepší brankářka. Oba hráčky se také objevily v All Star týmu.

České hráčky dosáhly na nejlepší výsledek na Mistrovství světa v této věkové kategorii. V letech 2008 a 2014 získaly bronzovou medaili. Loni třetí Američanky slavily první titul od roku 2020 a celkově deváté zlato.

Celkové pořadí turnaje bylo následující: 1. USA, 2. Česko, 3. Kanada, 4. Finsko, 5. Švédsko, 6. Slovensko, 7. Švýcarsko, 8. Německo (sestoupilo).

Mistrovství světa hokejistek do 18 let se konalo ve švýcarském Zug. Ve finále se utkaly Česko a USA, přičemž americké hokejistky zvítězily 5:1. Český tým si připsal stříbrnou medaili, což je nejlepší výsledek českých hráček v této věkové kategorii na MS.

Český tým se mohl vrátit do hry hned na začátku druhé třetiny, kdy byla americká hráčka Petrieová vyloučena na pět minut. V dlouhé přesilovce měla česká hráčka Čabelová obrovskou šanci, ale puk do branky nepropasírovala. Český tým se snažil odloučit americkou brankářku, ale neuspěl.

Americké hokejistky byly o něco aktivnější a vyhrály první dvě třetiny na střely na branku poměrem 14:6. Česká brankářka Šenkova však držela bezbrankové skóre až do 11. minuty, kdy se prosadily Scannellová a Boxová.

Ve 39. minutě se český tým dočkal záblesku naděje. Kapitánka Šapovalivová vypálila chytře v přesilovce a gólmanka Hempová puk neviděla. Američanky však rychle vrátily dvoubrankový náskok díky gólům Carmichael