České kluby dosáhly skvělých výsledků na podzim a předběhly své soupeře. Přímá účast v Lize mistrů je téměř jistá.

České kluby dosáhly skvělých výsledků na podzim a předběhly své soupeře. Přímá účast v Lize mistrů je téměř jistá.

České fotbalové kluby se letos na pohárové scéně prezentovaly velmi dobře. Největším úspěchem je vítězství Viktorie Plzeň ve všech šesti zápasech Konferenční ligy, což se předtím podařilo pouze West Hamu. Slavia Praha poprvé v historii ovládla skupinu evropského poháru a ztratila body pouze na půdě AS Řím. Sparta Praha se po čtvrtém kole zdála být na odpis, ale nakonec se jí podařilo těsně uniknout osud Slavie a postoupit z prvního místa do osmifinále.

Díky těmto úspěchům se Česko vyšvihlo na páté místo v evropském koeficientu, který se počítá za posledních pět sezón. Toto umístění by pro českého mistra znamenalo přímý postup do hlavní fáze Ligy mistrů a pro vítěze domácího poháru jistotu účasti v základní části Evropské konferenční ligy. V případě příznivých okolností by se český mistr mohl dostat do Ligy mistrů i bez kvalifikace.

Naopak situace v žebříčku za českými kluby je velmi dramatická. Švýcarsko a Rakousko mají již téměř tříbodový náskok, což je při jarním rozložení propastný rozdíl. Pro sezonu 2025/26 má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech a dvěma týmům v kvalifikaci Ligy mistrů.

Slavia, Sparta a Plzeň již nyní vyrovnaly nejlepší sezonu v samostatné historii a od roku 1995/96, ve kterém mělo Česko také koeficient 12,000. Tehdejší sezona proslavila červenobílé až do semifinále Poháru UEFA.

České kluby se tak na evropské scéně prezentují velmi dobře a díky svým úspěchům posouvají Česko v žebříčku národních koeficientů UEFA stále výše.